IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорските нагласи в еврозоната с леко подобрение през ноември

Индексът на SENTIX отчете ръст до -11,9 пункта от -13,7 пункта през октомври

17:52 | 10.11.14 г.
Инвеститорските нагласи в еврозоната с леко подобрение през ноември

Инвеститорските нагласи в 18-членния валутен съюз отбелязват леко възстановяване през ноември след три месеца на спадове. Пазарът реагира малко по-оптимистично, тъй като по-динамичната глобална икономика, подпомогната от Съединените щати и Япония, се очаква да стимулира и ситуацията на Стария континент.

Индексът, проследяващ нагласите сред инвеститорите в еврозоната, нарасна до -11,9 пункта от -13,7 пункта през октомври. Резултатът надхвърли очакванията за по-леко подобрение до -13,5 пункта.

"Спадът в нагласите за растеж от август насам спря през ноември. Изявленията на Японската и Европейската централни банки спомогнаха за стимулирането на инвеститорската прогноза за следващите шест месеца", каза посочиха анализаторите от SENTIX, изготвили доклада.

През миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че институцията подготвя почвата за "допълнителни мерки, които трябва да бъдат изпълнени, ако е необходимо". Централната банка на Япония пък обяви в края на октомври, че ще разшири своята количествена и качествена програма за подпомагане на икономиката.

Същевременно подиндексът на очакванията за икономиката на еврозоната се възстановява до -2,0 пункта през ноември, след като достигна най-ниското си ниво от две години месец по-рано.

"Предпазливият оптимизъм за еврозоната изглежда подходящ, въпреки че опасността от рецесия не е напълно преодоляна и не е ясно как ще се подобри устойчивото настроение на инвеститорите", добавиха от SENTIX, цитирани от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още