IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нойер: Количествените улеснения могат да гарантират финансовата стабилност

В екстремни обстоятелства централната банка трябва да смекчава последиците от шоковете в доверието, посочи членът на ЕЦБ

15:24 | 07.11.14 г. 1
Нойер: Количествените улеснения могат да гарантират финансовата стабилност

Битката на Европейската централна банка (ЕЦБ) с все по-забавящия се икономически растеж продължава. Коментар по темата направи и членът на Изпълнителния съвет на банката Кристиан Нойер, който обясни кога ще бъде подходящият момент банката да използва необичайни стъпки, като например покупки на държавни облигации.

"В екстремни обстоятелства централната банка трябва да смекчава последиците от шоковете в доверието върху доходностите чрез закупуване на държавни облигации", посочи Нойер, който е и гуверньор на френската централна банка, по време на конференция на централни банкери в Париж.

По думите му една програма за изкупуване на облигации може да гарантира финансова стабилност и действия срещу дефлационния натиск, предава WBP Online.

За разлика от него германският министър на финансите Волфганг Шойбле продължава да се противопоставя на гореспоменатия сценарий и поддържа тезата си за строгите бюджетни икономии, които могът да бъдат малко омекотени с допълнителни инвестиции.

Коментарите на Нойер дойдоха по време на срещата на Еврогрупата, където финансовите министри от еврозоната постигнаха съгласие, че сегашната икономическа ситуация в региона е незадоволителна.

Забележките на французина последваха коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги в четвъртък, който потвърди, че инфлацията във валутния блок остава ниска, което кара централната банка да е единодушна в готовността си да засили стимулите при необходимост.

По време на събитието отново бе изтъкнато, че централните банки не могат да подпомогнат сами икономическия растеж без подкрепата на правителствата. Според банкерите политиците трябва да предприемат стъпки за подобряване на бизнес средата и по този начин да насърчат частните инвестиции.

Вижте още интересни новини и видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
lyusien
преди 9 години
О да МОГАТ Но трябва да го направите а не само да изпращате заклинания Колкото по бързо толкова по добре И без това загубихте много време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още