IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да печатаме ли изобщо и колко - големите въпроси пред ЕЦБ

Почти 7-трилионният правителствен дългов пазар на еврозоната би могъл да разреши проблемите на европейската икономика

11:19 | 05.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Да печатаме ли изобщо и колко - големите въпроси пред ЕЦБ

Федералният резерв на САЩ наскоро остави в историята покупките си на държавни облигации. Централната банка на Япония пък тепърва значително разширява своята програма. Сега вниманието се обръща към въпроса дали Европейската централна банка (ЕЦБ) ще ускори печатните си преси и ще започне да изкупува държавен дълг, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Несъмнено предстои доста труден път пред Марио Драги. Водената от него централната банка на еврозоната е изправена пред политически и практически пречки, които ще усложнят всякакви опити да се възпроизведе американския и японския модел на покупки на активи, известен като количествено облекчаване (Quantitative easing – QE).

Този четвъртък ЕЦБ ще проведе поредното си заседание, на което обаче не се очаква да бъдат представени нови мерки. Под въпрос обаче е дали след всичките покупки на държавен дълг банката ще успее да вдигне инфлацията до целевото ниво от близо 2%. Годишният ръст на потребителските цени в еврозоната беше 0,4% през миналия месец.

Лихвените проценти на ЕЦБ не могат да станат по-ниски. Това поставя покупките на публичен и частен дълг в позицията на основния инструмент за свиване на разходите по заемите, повишаване на цените на активите, отслабване на еврото и ускоряване на инфлацията.

ЕЦБ вече изкупува някои частни ценни книжа и е отворена да добави към списъка и корпоративни облигации. Някои представители на институцията определиха подобно развитие като възможно, въпреки че изразиха известни резерви дали покупките ще помогнат всъщност на европейската икономика.

Съществува обаче един проблем: купуването на дълг от частните пазари не може да генерира достатъчно активи, за да изпълни целта на президента на ЕЦБ Марио Драги да изпрати баланса на централната банка към нивата от началото на 2012 г. Това предполага повишаване с около 1 трлн. евро над сегашните малко над 2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Стига Докога Е Ц Б ще губи време Време е да напомпа пари в Европа и да повиши инфлацията поне до 1.5 От какво се страхуват Количествените улеснения няма да заменят дълговете на държавите от Европа Само ще отложат известни плащания за да може Европа да докара ръст на икономиката поне до 2 % Какво ги е страх Еврото не е световна резервна валута но е европеиска валута Нужни са масирани покупки както на застраховани с активи облигации така и на Д Ц К на страни от еврозоната -особенно от периферията О Боже Такава нерешителност на Е Ц Б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още