fallback

Путин: Плаващият курс на рублата е единственото правилно решение

Поевтиняването на валутата засяга пряко държавния ни бюджет, отбеляза руският президент

20:16 | 18.11.14 г. 29

Плаващият валутен курс на рублата е единственото правилно решение пред централната банка, заяви руският президент Владимир Путин по време на икономически форум в Москва, организиран от политическата организация Общоруски народен фронт.

"Когато възникнат такива ситуации, като тази със суровинния пазар, от който получаваме основния си приход в бюджета, тя веднага се отразява на курса – той спада", каза държавният глава, цитиран от руския портал "Вести".

"Веднага след като Руската централна банка обяви, че ще запази валутния коридор, т.нар. спекуланти, които купуват една валута, вече очакват следващата стъпка на централните банкери. След това се връщат на пазара и дават допълнителен тласък нагоре. Ето защо централната банка на Русия взе правилното решение", отбеляза Путин.

По думите на президента движението на рублата би следвало да се ръководи от пазара и по-голямата намеса от централната банка води до изкуствени корекции и по-голям брой спекуланти.

Владимир Путин изтъкна също, че поевтиняването на руската валута засяга пряко държавния бюджет, въпреки че бюджетните приходи номинално се увеличават с оглед на девалвацията.

"Факт е, че ако искаме да си купим вносна стока се нуждаем от повече рубли, които да превърнем в долари и евро. Но когато ние продаваме на притежатели на долари или евро получаваме повече рубли", каза президентът. "Тук сме свикнали да продаваме стоки за долари и да внасяме в страната при курс от 35 рубли. Днес отново продаваме за същия един долар, но внасяме за 47-49 рубли.", добави още той.

По време на търговията отвъд Океана във вторник руската валута отбелязва известно стабилизиране, поскъпвайки с малко над половин процент до под 47 за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
fallback