IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Русия расте с 0,7% годишно през третото тримесечие

Икономическият растеж е по-висок в сравнение с очакванията, но по-бавен спрямо отчетения през второто тримесечие

17:13 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Русия расте с 0,7% годишно през третото тримесечие

През третото тримесечие руската икономика забави оборотите с по-малко в сравнение с очакванията на анализаторите, след като по-добрата реколта засенчи спадащите цени на петрола и влиянието на санкциите заради кризата в Украйна, предава Bloomberg.

В периода от юли до септември брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия се увеличава с 0,7% на годишна база, след като нарасна с 0,8% през второто тримесечие, сочат предварителните данни на Федералната статистическа служба. Резултатът е над медианната прогноза на запитаните от агенцията 21 икономисти за ръст от 0,3%.

Третото поредно тримесечие, в което темпото на икономическия растеж се забавя, означава, че руската икономика расте най-бавно от свиването през 2009 г. Централната банка на Русия, която се опитваше да осигури подкрепа на най-зле представящата се валута през тримесечието, вече очаква нулев растеж през 2015 г.

Реколтата в Русия се подобри в сравнение с миналата година, което може би е подкрепило данните за БВП, смята главният икономист на AFK Sistema Евгений Надоршин. Производството в отбранителния сектор също може би е стимулирало растежа през тримесечието.

Руската рубла поевтиня с 23% спрямо долара през третото тримесечие, с което изгуби най-много в сравнение с още над 170 валути, чието представяне Bloomberg следи. Централната банка на Русия се отказа от регулярни интервенции на валутния пазар и временно ограничи ликвидността в рубли, за да окаже подкрепа на валутата. Институцията дори възнамерява да поиска от износителите да конвертират валутните си приходи в рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още