IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ограничава ликвидността в рубли, за да стабилизира валутния пазар

Централната банка посочва, че тя се използва не само за финансиране на икономиката, но и за спекулации

18:06 | 11.11.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия ограничава ликвидността в рубли, за да стабилизира валутния пазар

Централната банка на Русия е решила да наложи ограничение на предоставянето на ликвидност в рубли чрез валутен суап, съобщи регулаторът в официално изявление, цитирано от "Интерфакс".

Максималният дневен лимит на предоставената ликвидност за периода 12-30 ноември ще бъде 2 млрд. долара. Решението е взето, за да се стабилизира ситуацията на валутния пазар.

В понеделник гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви, че институцията временно ще ограничи предоставянето на ликвидност в рубли, тъй като тя се използва не само за финансирането на икономиката, но също така и за "игри" на валутния пазар.

"Това решение беше взето в допълнение към предварително обявените мерки, включително премахването на редовната интервенция на валутния обмен. В бъдеще централната банка на Русия ще направи оценка на размера на ликвидността в рубли чрез валутен суап, като се вземе предвид състоянието на валутния пазар", посочи в изявлението си регулаторът.

Предприетият от централната банка валутен суап е при фиксиран лихвен процент за период от един ден, което цели ограничаване на колебанията в лихвените проценти. Според институцията срокът ще позволи на инструмента да изпълнява определени контролни функции.

Според Москва в случай на спекулативен натиск върху валутния пазар ограничението върху размера на валутните суапове, заедно с други мерки на централната банка, ще доведе до цялостна стабилизация. Същевременно пък в спокойни времена решението няма да повлияе на паричния пазар, тъй като операциите с фиксирани лихвени проценти обикновено се осъществяват в малки количества.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Russia ends dollar/euro currency peg, moves to free floathttp://rt.com/business/203959-russian-ruble-free-float-bank/отвързване на рублата от EUR и US и толкоз :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
вместо да дрънкаме едно и също да знаеш как работи Currency Exchange Rate при BRICS ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
да най-бедната защото народа е ниско образован, когато е високо образован и политиците ще са други. Ти не може да очакваш когато болшинството гледа само BTV, NOVA etc. и да тича да яде кебапчета при Барека и политиците на тези хора да са с шведско мислене. Как ше стане тая работа ми кажи? Нон стоп чета тук в инвестора, че всеки кой как завърши иска да хваща гората и гледам от долу коментарите .."Ми прав им път, да си платат следването и да заминават .." Е MZ/X след време като сме 5 млн. и от тея 5 са 4 *** как ще сме тогава като нация как мислиш ? Тогава пък съвсем в канала като в Конго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Ограничаване на ликвидността... Как само звучи.А когато свърши ликвидността какво правим? На купони или обратно в натурална размяна. Но пък ще може да се фукат колко търсена е рублата и как не стигала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
В България цените са високи, защото имаме продажни и корумпирани политици! Задавал ли си въпроса защо най-бедната членка в ЕС плаща най-високата цена за руския газ? http://***.investor.bg/bylgariia/5/a/iztochna-evropa-plashta-za-gaz-sredno-sys-100-dolara-poveche-ot-zapadna-182604/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 18
michaelis
преди 9 години
и сега ми звани майка ми да купувам на нейната приятелка в L.A. бебешки храни, защото там били генно модифицирани ?!? Е тя станала американка, плаща им данаците работи на 2 работи е тва кво е? На Обомго дали щерките пукат някви Fastfood *** като негроата в Оклахома? Е тва е там класово разделение на раята и Goldman Sachs и J.P. Morgan. Е тва кво е, останалото население на "великия САШш" кво са скрап? После Руснаците на купони, мама ви утрепана да видите купони как беше по Виденово време да видите тогава на чужд гръб дали 100 тояги са малко. После Хилендарски що питал ..."поради что се срамиш да се наречеш българин..." ако сега мога да го срещна ще му отговоря, поради тва че сме ***, ***, разединен и злорад народ. На нас мое да ни е зле ама и на другия требе да е зле, тогава сме добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
SSIW
преди 9 години
Между другото чувал съм, че на различни равнища се разсъждава в тази посока: въвеждане на изключителен държавен монопол в/у външната търговия и търговията с валута, а с рублата за вътрешно обръщение ще се движи местното производство и потребление, което ще стимулира разкриването на все по широк спектър производства в страната, т.к. достъпа до валута и вносни стоки на руснаците ще е под силна рестрикция. Дългосрочния ефект ще е, че това ще се отрази положително на заетост и икономическа/продоволствена независимост ... ... и да, руснаците вече няма масово да карат Хауди и БолиМаВара (направи ми впечатление, че това е централните казуси, около който се въртят дебатите тука през последните дни;))).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 15
michaelis
преди 9 години
Ама МZ/X народеца в България може би не всички, но както гледам тука едно 80% са на твоето мнение + политиците ни. Е после да не ви е чудно що Булгаргаз има нови цени от Нова Година едни тънки 2% да нема пак плачове и псувни, кат толкова са ти противни създайте агитирайте забранете вноса на всичко руско в България и носете с туби от САШшш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Най-добре е да дават заплата на руснаците в купони, които не могат да се обменят в долари и така ще стабилизират курса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Петър Нейков
преди 9 години
Мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още