IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата продължава да не намира дъно

Един щатски долар вече се разменя за повече от 45 от руските пари

11:51 | 06.11.14 г. 2
Рублата продължава да не намира дъно

Руската рубла продължава със свободното си падане въпреки множеството опити на местните власти да стопират спада на покупателната ѝ сила. Паричното средство се срина до над 45 за един щатски долар, достигайки пореден исторически минимум.

По време на обедната търговия в Москва в четвъртък един долар се разменя за 45,386 рубли. По този начин дневното поскъпване на американските пари надхвърля 1%.

По-рано през деня Руската централна банка съобщи, че във връзка с намесите си на валутния пазар през октомври е продала общо 27,2 млрд. долара и 1,6 млрд. евро от резервите на страната, предава "Росбалт".

Обемът на интервенциите на валутния пазар през октомври надмина предишния тазгодишен рекорд. През март регулаторът също навлезе агресивно на пазара с мащабни интервенции на фона на рязкото увеличаване на нестабилността на рублата чрез продажба на 22 млрд. долара и 2,3 млрд. евро. Според тогавашно изявление на руските власти равнището е надхвърлило два пъти продажбите на валута по време на кризата през 2008 г.

По-рано тази седмица руските централни банкери заявиха, че ще ограничат ежедневните си интервенции до 350 млн. долара, или далеч по-малко от нивата, наблюдавани през последните седмици, когато дневните интервенции на моменти превишаваха 2 млрд. долара.

В своето съобщение Руската централна банка посочи още, че се насочва към "значително увеличаване на гъвкавостта" на валутния курс, като за целта ще "стимулира постигането на баланс между търсенето и предлагането на валутния пазар". Що се касае до ограничаването на интервенциите и валутния коридор, банката каза, че новият подход "ще предотврати образуването на условия за спекулативни стратегии срещу рублата".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Ако продължава ст такова темпо девалвацията на рублата скоро пътването в чужбина за руснаците ще се окаже лукс. За щастие България е от евтините дестинации и може да нямаме загуби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Вучев!!! Как може да пишете такава *** пропаганда !!! Сега ще цъфне интернета и ще ти каже истината, а тя в че рублата пада:)))) Хахахах :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още