IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ограничава ликвидността в рубли, за да стабилизира валутния пазар

Централната банка посочва, че тя се използва не само за финансиране на икономиката, но и за спекулации

18:06 | 11.11.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия ограничава ликвидността в рубли, за да стабилизира валутния пазар

Централната банка на Русия е решила да наложи ограничение на предоставянето на ликвидност в рубли чрез валутен суап, съобщи регулаторът в официално изявление, цитирано от "Интерфакс".

Максималният дневен лимит на предоставената ликвидност за периода 12-30 ноември ще бъде 2 млрд. долара. Решението е взето, за да се стабилизира ситуацията на валутния пазар.

В понеделник гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви, че институцията временно ще ограничи предоставянето на ликвидност в рубли, тъй като тя се използва не само за финансирането на икономиката, но също така и за "игри" на валутния пазар.

"Това решение беше взето в допълнение към предварително обявените мерки, включително премахването на редовната интервенция на валутния обмен. В бъдеще централната банка на Русия ще направи оценка на размера на ликвидността в рубли чрез валутен суап, като се вземе предвид състоянието на валутния пазар", посочи в изявлението си регулаторът.

Предприетият от централната банка валутен суап е при фиксиран лихвен процент за период от един ден, което цели ограничаване на колебанията в лихвените проценти. Според институцията срокът ще позволи на инструмента да изпълнява определени контролни функции.

Според Москва в случай на спекулативен натиск върху валутния пазар ограничението върху размера на валутните суапове, заедно с други мерки на централната банка, ще доведе до цялостна стабилизация. Същевременно пък в спокойни времена решението няма да повлияе на паричния пазар, тъй като операциите с фиксирани лихвени проценти обикновено се осъществяват в малки количества.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
makroikonomist
преди 9 години
Оправете си заглавието - този суап си съществува отдавна. Сега банката ограничава използването му и точно това е начинът да се ограничи ликвидността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още