fallback

Централната банка на Кипър очаква страната да се завърне към растежа догодина

Прогнозите на финансовата институция са за икономически ръст от 0,5% догодина при евентуален спад от 2,8% през 2014 г.

20:15 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Кипър очаква страната да се завърне към растежа през 2015 г. Прогнозите са, че през тази година икономическото забавяне ще бъде по-незначително в сравнение с прогнозите. Това каза гуверньорът Христала Йоркадзи пред кипърските народни представители, предава WBPOnline.

„Оптимист съм, че през 2015 ще бъде годината, в която Кипър ще се завърне към растежа. Сигналите са за по-бързо възстановяване“, коментира Йоркадзи, която е и член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Очакванията на централната банка са за ръст от 0,5% догодина. По нейни думи контракцията от 2,8% тази година, предвиждана от Европейската комисия, е реалистична. Все пак оценката е по-оптимистична от прогнозите на властите за спад на БВП с 3,2 на сто тази година.

Като член на УС на ЕЦБ пред кипърския парламент тя не коментира състоянието на икономиката на еврозоната или паричната политика на банката.

През третото тримесечие икономическият растеж в еврозоната е 0,2% на тримесечна и 0,8% на годишна база. Освен Италия тревоги продължават да поражда и икономиката на Кипър.

Италия остава в лапите на рецесията, след като БВП се свива с 0,1% на тримесечна и с 0,4% на годишна база. Тримесечният спад в Кипър е в рамките на 0,4%, докато годишният забавя своето темпо до 2 на сто спрямо 4,7%, отчетени през първите три месеца на тази година.

Положението на Кипър контрастира със ситуацията в Гърция, която съумя да излезе от рецесията още през първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 07.09.22 г.
fallback