fallback

Кремъл не успя да блокира спада на рублата, валутата проби над 55 за долар

Руските пари губят около 42% от стойността си от януари насам

15:52 | 11.12.14 г. 5

Рублата продължава да губи позиции в четвъртък, дори и след като Руската централна банка (РЦБ) опита да облекчи натиска върху валутата, предприемайки очакван от пазара ход по покачване на основната лихва.

По-рано през деня Съветът на директорите на РЦБ повиши основния лихвен процент с един процентен пункт до 10,5%. Повишението бе петото поредно от началото на годината, в рамките на която ставката бе вдигната от 5,5% до 10,5%.

Според оценката на регулатора инфлацията в Русия през 2014 г. ще възлезе на около 10%, а през първото тримесечие на 2015 г. е възможно да надхвърли 10%. Отслабването на рублата ще продължи да оказва влияние върху цените на стоките и услугите в близките месеци, смятат от централната банка.

Въпреки увеличението рублата остана под напрежение. Валутата проби над 55 за долар за първи път в историята, за да се търгува при 55,187.

Руските пари губят около 42% от стойността си от януари насам, засегнати от санкциите на Запада, наложени във връзка с конфликта в Източна Украйна, и спада в цената на петрола – гръбнак на руската икономика.

В тази връзка РЦБ заяви, че ще продължи да повишава основния си лихвен процент "в случай на по-нататъшно влошаване на инфлационните рискове".

От банката считат, че руската икономика идва ли ще постигне растеж през 2015 или 2016 г. Руското правителство наскоро ревизира своята икономическа прогноза за следващата година, като прогнозира спад от 0,8% вместо растеж от 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 08.09.22 г.
fallback