IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка повиши основната лихва до 10,5%

Покачването на ставката с един процентен пункт е петото от началото на годината

13:30 | 11.12.14 г. 1
Руската централна банка повиши основната лихва до 10,5%

Съветът на директорите на Руската централна банка (РЦБ) повиши основния лихвен процент с един процентен пункт до 10,5%, съобщава ТАСС.

Решението идва на фона на очакванията за ускоряване на инфлацията, се посочва в прессъобщението на регулатора след заседанието. Повишението е петото поредно от началото на годината, в рамките на която ставката бе вдигната от 5,5% до 10,5%.

Анкетирани от ТАСС финансови анализатори прогнозираха повишение на лихвата с мининум 1 процентeн пункт – такова мнение са изразили 12 от 16 запитани експерти.

На предишното заседание на 31 октомври централните банкери взеха решение да вдигнат лихвата по-рязко - с 1,5 процентни пункта до 9,5%.

Според оценката на регулатора инфлацията в Русия през 2014 година ще възлезе на около 10%, а през първото тримесечие на 2015 г. е възможно да надхвърли 10%. Отслабването на рублата ще продължи да оказва влияние върху цените на стоките и услугите в близките месеци, смятат от централната банка.

В случай на продължаващо засилване на инфлационните рискове РЦБ ще продължи да вдига основната ставка.

През третото тримесечие руската икономика забави оборотите с по-малко в сравнение с очакванията на анализаторите, след като по-добрата реколта засенчи спадащите цени на петрола и влиянието на санкциите заради кризата в Украйна.

В периода от юли до септември брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия се увеличи с 0,7% на годишна база, след като нарасна с 0,8% през второто тримесечие. Резултатът бе над медианната прогноза на икономистите за ръст от 0,3%.

Непоследствено след решението на Руската централна банка един щатски долар се разменя за 54,977 рубли при дневно покачване от 0,20 на сто.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Руснакът, който в другата статия искаше да си превалутира доларовият дълг в рубли, ще установи, че месечната му вноска в рубли не само няма да спадне, ами ще се удвои, заради по високите лихви в рубли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още