IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците все по-трудно изплащат ипотеките си в долари и евро

Месечните разходи за покриване на кредитите нарастват главоломно заради срива на рублата

11:12 | 11.12.14 г. 45
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сривът на рублата в последния месец създава проблеми за руснаците, взели ипотечен кредит в евро или долари, пише Bloomberg.

Оттам дават за пример 39-годишния софтуерен инженер Анатоли Иванов, който е купил с ипотечен кредит апартамент от 53 кв. метра в Санкт Петербург. Той е теглил заем в долари през 2008 г., когато един долар е струвал 23 рубли. Лихвата по ипотеката пък е била с 4 процентни пункта по-ниска от заемите в рубли.

По време на вчерашната търговия един долар се обменяше за 55 рубли.

Така ипотечната вноска от 800 долара на месец скочи от 26 000 рубли на 38 000 рубли само от началото на тази година, обяснява Иванов, който получава заплатата си в руска валута. Сега той и семейството му дори обмислят да платят глоба, но да прехвърлят заема в рубли.

Примамени от чуждестранните банки с предложените по-ниски лихви, руснаците са теглили ипотечни заеми за 108,5 млрд. във валути, различни от рублата, до началото на октомври, обясняват от Руската централна банка (РЦБ). Това представлява едва около 3% от всички ипотечни кредити в страната. В същото време 15% от жилищните заеми в чужда валута са просрочени, а само 0,9 на сто от кредитополучателите в рубли имат проблеми с изплащането им.

Агенцията припомня, че цената на рублата се срина с близо 40% спрямо долара, а цената на петрола се понижи до петгодишно дъно. В същото време се затягат и международните санкции над Русия след конфликта в Украйна, а и руските компании са отрязани за финансиране от западните пазари.

РЦБ повиши основния лихвен процент с 4 процентни пункта до 9,5% през тази година и значително повиши плаващия валутен коридор, за да ограничи спекулациите към рублата.

В момента най-големият заемодател в Русия е Сбербанк, която държи 46% от депозитите на хората и една трета от кредитите. Банката не предлага ипотеки в чужди валути.

Ипотечното кредитиране в страната расте с около 20% годишно през последните четири години. В същото време доминацията на руските държавни заемодатели ограничава участието на пазара на чуждестранните кредитори.

Така през последните четири години Barclays, Banco Santander, HSBC Holdings, Morgan Stanley, KBC Groep и Rabobank се оттеглиха от руския пазар.

През 2009 г. делът на ипотеките в чуждестранна валута се понижи до по-малко от 20% от общия брой заеми. През 2005 г. близо половината от ипотечните заеми бяха в евро и долари, обясняват от руската агенция за жилищни заеми.

Близо 450 000 нови ипотеки за 15 млрд. долара са били отпуснати в Русия през първата половина на тази година. Това е с 30% повече в сравнение с 2013 г. В момента продължаването на тези темпове за растеж може да се окаже обаче трудно, след като РЦБ увеличи лихвените нива, а икономическата ситуация в страната се влошава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 5 rate down comment 2
panther
преди 9 години
3% от ипотекарите мислили че са много хитри, ама накрая установили че всъщност са доста прости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Ама то по нашите географски широти от шербет, возъ и айран повече от "айрън" нема как да измътиме! хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
"пиг айрън"Пхаха! Ти май и с английския си там, дето си с капитализма! Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 3
Longin
преди 9 години
"пиг айрън"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Ееееехехе... Тоз път ти много се надцени! Чак такива сложни техники за комуникация с един дикхед не се рентират!Достатъчно е да погледнеш колко публикации в западната преса са посветени на Русия и колко на Китай, колко анализа публикува Блумбърг за Русия и колко за Китай само тази седмица, щото това не е много евтина дейност, а тя пък е само видимата част на една друга, много по-скъпа и ресурсоемка дейност и тогава ще разбереш кой е *** и кой не е.... Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 13 rate down comment 3
Longin
преди 9 години
любима чугуно-соц реторическа практика - като смяна на темата, пренасочване на вниманието, ползване на крайна хипотеза, вкарване в обяснителен режим на несъстоятелни въпроси и т.н. познати са ни много добре - интуитивно ги владее те тия фатки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Ооооо, Дани! Ти нема, нема, па току кажеш на магарето "Чуш!".....хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Според теб западът от кое по-лесна ще се оправи - от китайската рецесия, или от масиран ядрен удар от страна на Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 18 rate down comment 5
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха няма статия за любимия вожд под която червените *** да не са на амбразурата !А през това време кораба Русия гълта яко вода под празнични фанфари по "техните" форуми ха ха хаДругари Путин ви връща там където ви е местото ! При Китай Индия и Турция ха ха ха демек АЗИЯ ! И да не забравите до МАВЗОЛЕЯ на вожда да отидете да положите венци от РУБЛИ НАВИТИ НА ФУНИЙКИ ха ха ха като на *** свадба ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 1
Jay Gould
преди 9 години
Поздравления за статията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още