IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Да не се паникьосваме заради срива на рублата

България бе подложена на натиск и от Брюксел, и от американците, за да се откаже от "Южен поток", твърди руският премиер

17:10 | 10.12.14 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Годишното изявление на&nbsp;Дмитрий Медведев се следи с особен интерес в Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Годишното изявление на Дмитрий Медведев се следи с особен интерес в Русия. Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев призова в телевизионно интервю сънародниците си да „не се паникьосват“ и да държат спестяванията си в рубли, независимо че руската валута се срина през последните седмици, предава Ройтерс. Премиерът посочи, че самият той държи спестяванията си в рубли и получава заплатата си в рубли, в опит да пресече тенденцията руснаците да се насочват към спестяване в други валути. 

Медведев призна в годишното си телевизионно изявление, че слабата рубла вреди на Русия, а санкциите са коствали на страната десетки милиарди долари. Руската валута загуби около 40% от стойността си спрямо долара през тази година и достигна нови дъна през последните седмици, което доведе до скок на инфлацията и спад на БВП.

Отслабването на рублата "има известен ефект върху бюджета, балансирането му и някои други неща, но въпреки всичко... слабата рубла не е в интерес на държавата и икономиката", добави Медведев.

Коментарите на Медведев се случват само седмица, след като президентът Владимир Путин призова за „строги мерки, за да се избегнат спекулациите на валутните пазари“.

Разширяването на „Син поток“ и създаването на новия хъб в Турция е интересен проект, който е отворен за други страни, заяви още премиерът на Русия.

„По същество ни казаха, че такъв проект („Южен поток“) е ненужен, значи ние ще увеличаваме проекта „Син поток“ и ще създадем хъб на територията на Турция“, обясни Медведев. „Това не е по-малко интересна идея, към която могат да се включат други европейски партньори“, уточни руският премиер, като добави, че „там входът ще бъде различен“.

Медведев отбеляза, че руската страна е извървяла огромен път по подготовката на проекта „Южен поток“. „Но проектът се провали, обективно той е замразен и е взето решение да се откажем от него“, посочи още руският премиер, като добави, че изпълнението на „Южен поток“ е било блокирано от София. България в този случай действа като редова членка на ЕС, която „бе подложена на натиск и от Брюксел, и от американците“, заяви Медведев.

„Нашата икономика вероятно е загубила десетки милиарди долари", заяви още премиерът в отговор на въпрос за въздействието на наложените от Запад санкции. Същевременно президентът повтори руските предупреждения, че санкциите са болезнени и за европейските нации, заявявайки че държавите в Европа са загубили заради тях около 40 млрд. долара.

В анализа си на руската икономика, която е изправена пред реалната опасност от рецесия, Медведев посочи, че страната трябва да намали зависимостта си от износа на петрол и газ, благодарение на което сега е принудена да понася поражения от спада в цените на петрола.

Премиерът добави също, че Русия все още може да се справи с проблемите си, защото фирмите и банките се насочват към Азия за финансиране и увеличават вътрешното производство, което намалява зависимостта на страната от вноса. Според Медведев "санкциите не могат да спират за дълго развитието на една страна".

В края на анализа си Медведев прогнозира, че следващите години ще са трудни за страната, като подчерта, че това важи не само за гражданите, но и за управляващите и администрацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 2 rate down comment 0
pastora_bg666
преди 9 години
БВП на Русия догодина ще бъде по-малък от този на Италия. Докато икономиката им е 9 пъти по-малка от американската е нелепо въобще да се говори за каквото и да било противопоставяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 0
Трубадур
преди 9 години
Ха ха ха, Медведев и той: "за бога братя, не купувайте - долари"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Брат, това на снимката Маркус Рул ли е, че е мн дребна и не се вижда добре?Иначе и аз съм голЕм фен на джелезата ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 5
StefanL
преди 9 години
Май не ти стиска а Ловешки ? Всички ли сте такива базливци в ловеч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 2
draifuss
преди 9 години
Големи хора сме дай да не се обиждаме и излагаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 7
varna333
преди 9 години
ЕЛА ЛОВЕШКИ *** ДА ПРОБВАШ ГОЛЯМА ВАРНЕНСКА ПАЛАМАРКА КАК ЩЕ ТИ ВЛЕЗЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 6
draifuss
преди 9 години
Първо ще ми духаш или направо да те троша *** ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 5
varna333
преди 9 години
ти наистина си умен колкото железен кон ! Много правилно си поставил ника си ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 5
varna333
преди 9 години
ела до Варна смръдлю да ти разбия селската тиква вземи си и памперс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 11 rate down comment 12
Ironhorse
преди 9 години
Охооо, гледам *** заплашват с бой.С новам годам паехала к фалит рускава федерацию, но мъй не сдаюмся.С корни и тревинки мъй надеюмса кормит харод, а за то отн Должен бъйт благадаре.За родину, за путину Ура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още