IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните руски ДЦК изкачи 5-годишен връх

Инвеститорите увеличават залозите, че Централната банка на Русия ще повиши лихвените проценти през тази седмица

14:00 | 08.12.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходността по 10-годишните руски ДЦК изкачи 5-годишен връх

Руските държавни ценни книжа (ДЦК) поевтиняват за десети пореден ден, като доходността им расте до 5-годишно дъно. Това се случва, след като рублата губи позиции спрямо долара. Инвеститорите пък увеличават залозите си, че Централната банка на Русия ще увеличи лихвените проценти през тази седмица, пише Bloomberg.

Доходността по 10-годишните руски ДЦК се повишава с 18 базисни пункта до 12,25% към 11:30 часа московско време. Стойността е най-високата от август 2009 г. насам, отбелязва агенцията. На 5 декември доходността скочи с 81 базисни пункта, с което облигациите изпратиха най-лошата си седмица от август 2009 г.

Същевременно рублата поевтинява с 1,8% спрямо американския долар до 53,4355. Руските пари изтриха 4% от стойността си през изминалата седмица и докоснаха рекордно дъно на 3 декември. Това се случва на фона на цената на брента, която спада с 1,3% до 68,20 долара и се задържа около 5-годишното дъно, достигнато на 1 декември.

Медианната оценка на 24 анализатори, анкетирани от Bloomberg, показва, че на 11 декември Централната банка на Русия ще увеличи лихвата до 9,63% от текущите 9,5%. Прогнозите варират от 9,5% до 12%, като половината от запитаните не очакват промяна.

Натискът за увеличаване на лихвите е видим както по отношение на финансовата стабилност, така и заради годишната инфлация, която през ноември се покачи до 41-месечен връх от 9,1 на сто спрямо 8,3% през септември.

На 5 декември пък застраховките срещу фалит на Русия поскъпнаха за десети пореден ден и изкачиха 5-годишен връх от 381 пункта – най-дългият период с ръст от май 2012 г., сочат данни на Bloomberg.

През ноември руските взаимни фондове, инвестиращи в облигации, претърпяха отливи за 3,4 млрд. рубли. Това е най-големият отлив на средства от април. От началото на годината нетните им активи намаляват с една трета до 40,2 млрд. рубли, показва информация на Investfunds.ru.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Ами сега остава американците да ги опухат като Ирак и готово - всичко се подрежда в главата на бройлера точно според инструкциите, нали?! хахаха! Даже е време янките да започнат да събират "Коалиция на желаещите" като в Ирак. Или НАТО ще я свърши тази работа? Нали и ние сме там - после ще участваме със заслуги след победата, като в Ирак, нали? Ще има награди! Ама нещо не съм чувал да имаме дългове за събиране от Русия, та да ги отписваме после.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Kaoru
преди 9 години
Проблемът явно е бил отстранен много бързо. Сега всичко е повече от ясно.Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Батя
преди 9 години
Много има да страдат още питинистите. Техния идол докара имиджа на страната си до нивото на Ирак при нападението над Кувейт.. Какво са очаквали!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Димитър Вучев
преди 9 години
Здравейте,тъй като се обръщате директно към мен, длъжен съм да попитам - какво имате предвид? Не разбрах забележка Ви. Какъв е проблемът с израза "руски ДЦК"?Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
Облигациите в рубли ли са или в евра ? Ако са в рубли, няма притеснения и едва ли са сравними с гръцките в евро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Kaoru
преди 9 години
Въпрос към редактора: Заглавието не Ви ли се струва подвеждащо? Чии ДЦК? Българските, Щатските, Германските, Украинските? Ааааа не, те били руските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Доходността по 10-годишните руски ДЦК се повишава с 18 базисни пункта до 12,25%-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Руснаците са в яко състезание с гърците кой ще фалира по рано. Двуцифрена доходност при ДЦК винаги е сигнал за много сериозен риск от фалит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още