IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата се засили след сигнали за нова намеса на централната банка

Обемът на интервенциите от началото на седмицата надхвърля 2,6 млрд. долара

12:24 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рублата се засили след сигнали за нова намеса на централната банка

Рублата подобрява позициите си в петък на фона на сигналите, че Руската централна банка е предприела третата голяма интервенция през седмицата, за да ограничи спада на валутата. От 10 ноември насам, когато централните банкери разхлабиха контрола върху рублата, те не бяха интервенирали на пазара.

Руските пари поскъпват с 1,45 на сто до 53,458 за един долар по време на обедната търговията в Москва.

В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин призова властите да предприемат действия срещу "спекулантите", които по думите му "изпращат надолу стойността на рублата".

"Изглежда, че Централната банка отново се е намесила тази сутрин", коментираха анализаторите от Bank of America Merrill Lynch, цитирани от Ройтерс. По думите им най-вероятно намесата е включвала нова продажба на валута и изтегляне на рубли от паричния пазар.

Според данни на самия регулатор в сряда са били похарчени 1,9 млрд. долара от валутните резерви, с което обемът на седмичните интервенции е достигнал поне 2,6 млрд. долара.

Путин заяви, че руските власти знаят кои са "спекулантите", които стоят зад спада на рублата, и призова правителството и централната банка да спрат валутните манипулации. По-късно регулаторът заяви, че не планира да използва каквито и да е административни мерки срещу набедените за спекуланти.

До този момент през годината Русия похарчи повече от 70 млрд. долара, за да защити рублата, която въпреки това изгуби почти 40% от покупателната си сила. Москва разполага с международни резерви в размер на още 420 млрд. според последните данни на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още