IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Германия скочи до 11-месечен пик

Причината е в поевтиняването на петрола и еврото, отчитат от манхаймския институт ZEW

13:33 | 20.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорското доверие в Германия скочи до 11-месечен пик

Доверието на финансовите анализатори и индустриалните инвеститори в икономиката на Германия се повишава значително. През януари инвеститорското доверие в Германия е нараснало с повече от очакваното благодарение на поевтиняването на петрола и отслабването на еврото. Това сочи публикувано днес изследване на манхаймския институт ZEW (Център за европейски икономически прогнози), цитирано от DPA.

Месечният индекс на института, измерващ нагласите на инвеститорите за икономиката през идните шест месеца, е скочил до 11-месечен максимум от 48,4 пункта спрямо 34,9 пункта през декември. Това е най-високото равнище от февруари 2014 г. Експертите очакваха индексът да достигне ниво от 40,3 пункта.

Инвестиционните анализатори в Германия не обръщат внимание на пазарните сътресения, настъпили след решението на швейцарската централна банка да допусне рязко поскъпване на швейцарския франк, както и на предстоящите в неделя предсрочни парламентарни избори в Гърция.

„От съществено значение за новото подобрение е продължителният спад в цените на петрола и по-нататъшното обезценяване на еврото", заяви президентът на ZEW Клеменс Фюст в коментар на резултатите от проучването.

Котировка в положителната област показва, че повечето от запитаните предвиждат позитивно развитие на икономиката. Измерителят се изготвя на базата на прогнозите на 350 икономисти и анализатори за икономическата перспектива пред Германия, но сега е съставен на база на анкета сред 233 анализатори и институционални инвеститори, и се счита за важен индикатор за развитието на конюнктурата за следващите шест месеца.

Повишаването на индекса идва, след като вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че компаниите засилват търсенето на кредити, което е положителен сигнал за развитието на вялата европейска икономика. Очаква се в четвъртък Изпълнителният съвет на ЕЦБ да обяви нови монетарни стимули чрез изкупуване на държавни облигации. 

По-рано днес пък Международният валутен фонд (МВФ) занижи прогнозата си за глобалния икономически растеж за тази и следващата година главно заради очакванията за забавяне на икономиката на еврозоната и развиващите се икономики и задълбочаването на проблемите на Русия. Фондът очаква икономиката на Германия да се разшири с 1,3% през тази и с 1,5% през следващата година. Намалението е със съответно 0,2 и 0,3 процентни пункта спрямо предишната прогноза на Фонда.

Повече за германската икономика вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Супер! Скоро и в БГ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още