IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в ОИСР се забави до 5-годишно дъно през декември

Годишният ръст на цените в 34-те страни от организацията се забави до 1,1% през последния месец на 2014 г.

17:26 | 03.02.15 г.
Инфлацията в ОИСР се забави до 5-годишно дъно през декември

Инфлацията в развитите икономики в света е достигнала най-ниското си ниво от началото на рецесията, която бе провокирана от световната финансова криза, увеличавайки натиска върху централните банки да предприемат допълнителни мерки за стимулиране.

Годишната инфлация в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се забави до 1,1% през декември в сравнение с равнището от 1,5% месец по-рано. Нивото е най-ниското от 2010 г. насам.

Основният фактор, допринасящ за потиснатия инфлационен натиск, е спадът в цените на енергията, която намаля с годишния темп от 6,3% през декември в сравнение със спада от 2,2% месец по-рано. Отделно от това отслабването на глобалната икономическа производителност също остави своя отпечатък върху забавянето на темповете на инфлация, предава WBP Online.

Без храните и енергията, годишният темп на инфлация в рамките на ОИСР остана 1,8% през последния месец на миналата година.

Според данните 13 от членовете на организацията – Белгия, Естония, Гърция, Унгария, Ирландия, Израел, Люксембург, Полша, Португалия, Словакия, Испания, Швеция и Швейцария, са отчели спадове на цените през 12-те месеца до края на декември.

Новината вероятно ще доведе до засилване на усилията за стимулиране от страна на редица централни банки. Някои от тях пък могат да забавят дългоочакваните резки ръстове на техните разходи по заемите въпреки доскорошните заявки за подобни ходове.

По-рано днес Австралийската централна банка изненада мнозина икономисти, понижавайки основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 2,25%. Институцията се позова на влошените икономически фундаменти и слабата инфлация в светлината на последните спадове в цените на петрола.

През януари пък Дания понижи на три пъти разходите по заеми. Подобен ход предприе и Швейцарската централна банка, която се отказа от тавана на валутата си спрямо еврото. Европейската централна банка пък обяви старта на нова програма на количествени улеснения по време на последното си заседание в опит да предотврати изпадане в дефлационна спирала.

Различна е ситуацията в САЩ, където Федералният резерв описва доста оптимистична картина за икономиката на страната, очаквайки ускорение на инфлацията, след като цените на енергията се стабилизират. Прогнозите са за увеличение на лихвите в най-голямата икономика в света по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още