IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономика на еврозоната с ръст от 0,3% през четвъртото тримесечие

Резултатът надхвърли леко пазарните прогнози за разширение от 0,2%

12:45 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономика на еврозоната с ръст от 0,3% през четвъртото тримесечие

Икономиката на еврозоната продължава да стагнира въпреки лекото засилване в последното тримесечие на миналата година, показаха последните данни на Евростат.

Общият брутен вътрешен продукт (БВП) на 18-те страни, които споделят единна валута (Литва се присъедини към еврозоната на 1 януари 2015 г., б. ред.) се покачи с 0,3% в периода септември-декември на тримесечна база след ръста от 0,2% в предходните три месеца на годината. Анализаторите прогнозираха разширение от 0,2%.

Измерен на годишна база, БВП на блока се разшири с 0,9% след ръста от 0,8% в предходния тримесечен период. Резултатът също успя да изпревари прогнозата, която е предвиждала да няма промяна в ръста.

Темпът на възстановяване остава бавен, тъй като Европа продължава да се бори с остатъчното наследство на кризата от 2008 г. насам, пише WBP Online.

Въпреки че частното потребление е основният двигател на растежа в настоящото възстановяване, инвестициите не успяват да го възстановят. Износът също не съумява да направи почти нищо, за да подкрепи растежа.

Европейската комисия очаква, че икономиката на блока ще нарасне едва с 0,8% през 2014 г.

Въпреки това според Брюксел по-бързият растеж „чука на вратата“. Икономиката на блока се очаква да се разшири с 1,3% през 2015 г. и с 1,9% през 2016 г., стимулирана от лесните пари на ЕЦБ и по-евтините енергийни стоки.

Непосредствено след представянето на данните еврото печели позиции спрямо долара.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още