IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в САЩ с лек ръст за януари

Промишлеността все още подкрепя икономическия растеж, макар да е по-слаба спрямо миналата година

21:24 | 18.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство в САЩ с лек ръст за януари

Индустриалното производство в САЩ се е увеличило леко през януари, като голямото нарастване на продукцията в сферата на компютрите, облеклото, стоманата и други метали е неутрализирало спадовете при автомобилите и самолетите, предаде Ройтерс.

По официални данни производството е нараснало с 0,2 на сто през януари, след като през декември остана без промяна. Въпреки това обаче пазарът очакваше малко по-силен ръст – от 0,3 на сто.

Данните сочат още, че промишлеността все още подкрепя икономическия растеж, макар да е по-слаба спрямо миналата година. Силният ръст на пазара на труда осигури на американците повече пари за харчене, което засили  търсенето на автомобили, електроника и други промишлени стоки.

В същото време обаче слабият растеж в други страни тласна надолу износа на американските заводи.

Растеж от 0,2 на сто е отчетен и при общото промишлено производство, включващо също мините и и предприятията за комунални услуги (електричество, отопление, ВиК - бел. ред.).

През декември показателят се понижи с 0,3 на сто според ревизираните сега данни. Според първоначалните данни имаше спад от 0,1%. Натоварването на капацитетите на компаниите стагнира на ниво от 79,4 на сто, докато се очакваше нарастване на този показател до 79,9 на сто.

През миналия месец производството на предприятията за комунални  услуги се е увеличило с 2,3 процента на фона на засилено търсене на топлинна енергия, а миннодобивът се е свил с 1 процент  заради по-слабите сондажи за петрол и газ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още