IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Еврозоната трябва да може да понесе държавен фалит

Според германската централна банка икономиката на страната продължава да е в добра форма

16:31 | 23.03.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на&nbsp;Бундесбанк Йенс Вайдман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Еврозоната трябва да бъде в състояние да се справи и с неплатежоспособността на страна-членка, смята Бундесбанк. Самите държави членки като цяло са отговорни сами за собствените си дългове, заявява Бундесбанк в месечния си доклад, публикуван в понеделник.

„В този смисъл в краен случай един фалит на държава членка би трябвало да може да се понесе от паричния съюз". Финансирането на държави с финансови затруднения от страна на централната банка е също толкова забранено, колкото и съвместната отговорност. Затова Бундесбанк настоява за реформи, които да направят финансовата система в областта на валутите по-устойчива.

Като цяло според централната банка на Германия финансовата стабилност в еврозоната трябва да бъде направена по-независима от самото развитието на отделните държавни бюджети. По този начин трябва да бъдат отстранени и рисковете от зараза от страни в затруднено положение. „Това би следвало да облекчи натиска над паричната политика, чиито власти често са държани отговорни за финансовата стабилност или устойчивостта на държавните дългове". Паричната политика, която е насочена към стабилност, трябва да се противопоставя на натиска при който е обвинявана за задлъжнялостта на отделни банки или държави.

„Тепърва предстои да бъде преодоляна финансовата и дългова криза“, заявява Bundesbank и допълва, че отделните държави трябва да си носят основната отговорност за своите задължения.

Същевременно германската централна банка очаква силен икономически растеж за страната през първото полугодие благодарение на износа и потреблението, което остава силно.

След удивително силен растеж в края на 2014 година се очаква германската икономика отново да отчете силен растеж през първото тримесечие на 2015 година, се посочва в доклада на Bundesbank. Според ведомството се очертава трайно икономическо възстановяване през второто тримесечие.

Централната банка обяснява динамиката в най-голямата европейска икономика със силното търсене в чужбина, което подкрепя германския износ, както и все така силното търсене на домакинствата в Германия.

Германското вътрешно потребление е било доста голямо през последните месеци, подкрепено от доброто състояние на пазара на труда и повишаването на заплатите. От друга страна благоприятно се е отразил спадът на енергийните цени, продължаващ от лятото, което подкрепя покупателната способност на домакинствата.

Германската икономика нарасна с 0,7 процента в периода октомври-декември, а за цялата 2014 година растежът е бил 1,6 процента. Очаква се на 13 май германската статистическа служба да даде първата оценка за растежа на германската икономика за първото тримесечие, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
Kerezof
преди 9 години
До всички Софиянци. Спреде да летувате в Гърция, оставете я да фалира. Вкарайте парите си в България. Вярно че голяма част ще остане в сивия сектор, но дори сивия сектор харчи в България за стоки и услуги !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
Sakamano
преди 9 години
Математиката, правописа (явно и възпитанието) са буржоазни простотии. Щом другарят Путин е казал, значи 2+2 ще бъде равно на 3. Или на 5.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
pecan
преди 9 години
само едно нещо не разбрах защо слагат минуси на официална статистика.Колкото и да не ви харесва 2+2=4 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 10
rover
преди 9 години
Явно за теб икономиката и финанските са абстрактни величини, които изобщо нямат отношение към стандарта на живот в дадена страна. За мен това не е така. Поради тази причини моето отношение към безмислиците, изревани с главни букви в този форум е силно отрицателно. Знам защо пишеш тези неща. Не е зле да си намериш някое друго място за писане, например някоя стена в някой подлез, или стена на трафопост в някое панелно гето. Там ще намериш разбиране и поддръжка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
ЕЗ няма какво да се притесняват - то ние дето ще го отнесем х 3 и сме близо до епицентъра не сме ни най - малко разтревожени .Най много да ни се качи дълга с едни 10 % от БВП - кво му плащаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 11
крас
преди 9 години
ВИЖДАМ, ЧЕ В ОБЛАСТА НА ПРАВОПИСА СИ КОРИФЕЙ, НО НЕ РАЗБИРАМ КАКВО ПРАВИШ В ТОЗИ ФОРУМ?КОЙ ТИ ГОВОРИ КАК ЖИВЕЯТ ГЕРМАНЦИТЕ И РУСНАЦИТЕ?!Ако попиташ рашъните те са доволни от вожда си.ЕДИН НАРОД ЕДНА ДЪРЖАВА , ЕДИН ВОДАЧ - позната история.Въпроса дали швабите са доволни от живота си ще го покаже бъдещето, а то не е никак розово за тях!ИНАЧЕ ДРУГОТО КОЙ КАК ЖИВЕЕ Е ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА, ЗАЩОТО ЩАСТИЕТО СЕ ОПРЕДЕЛЯ НЕ ОТ ТОВА КАК ЖИВЕЕШ, А ОТ ТОВА КАК ВЪЗПРИЕМАШ СВЕТА ОКОЛО СЕБЕ СИ. Можеш да си беден и щастлив , но може да си богат и нещастен!Но това са категории които в този форум не се коментират.Идва реч за икономика и финанси!АКО ТАМ ИМАШ НЕЩО ПРОТИВ ТОВА КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ - ОПОНИРАЙ МИ.Не измествай темата и проблема с дребнаво махленско заяждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 8
rover
преди 9 години
Е, фактите не са важни. Важна е "Идеята". Така казваше един мой комшия, стар комунист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
pecan
преди 9 години
за да не се излага макар че не му е за пръв път стокообменът между Германия и Русия за 2013 г е под 90 млр $ .Германия изнася под 50 млрд и внася под 40 млрд.Като дял от германския износ това е 3,3%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 6
rover
преди 9 години
Крас не читатель, Крас - только писатель.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
rover
преди 9 години
след гърците лавината ще помете последните мераклий=====================================================================Може би - последният мерАклий, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още