fallback

Март донесе първи търговски излишък за Япония от три години насам

Тласъкът дойде, след като износът нарасна над прогнозите на фона на силните доставки на автомобили и електроника

08:55 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Япония отчете първия си търговски излишък от почти три години, след като износът нарасна през март на фона на силните доставки на автомобили и електроника, показаха в сряда последните правителствени данни.

Мартенският износ се покачи с годишен темп от 8,5% в съответствие с прогнозата в анкета на Thomson Reuters. Meсец по-рано разширението бе 2,5%.

Вносът пък същевременно се срина с 14,5%, засегнат от ниските цени на петрола. Очакванията на експертите бяха за отстъпление от 12,8% след спада от 3,6% в предходния месец.

Това доведе до търговски излишък от 229,3 млрд. йени през март, с близо 50 млрд. йена над очакванията.

Въпреки добрите резултати анализаторите смятат, че търговията вероятно е имала негативно въздействие върху растежа през последното тримесечие.

"Тези цифри вероятно са изкривени от необичайно късния момент на китайската Нова година. Вносът от Китай се срина с 19,6% на годишна база през март след скока от 39,5% през февруари, а износът за Китай се покачи с 3,9% годишно след пропадането с 17,3% през февруари", каза Maрсел Тиелиант, икономист за Япония в Capital Economics.

"Независимо от това нетният износ вероятно се превърна в препъникамък през последното тримесечие. Според нашите оценки обемът на износа се е увеличил с 1,9% на тримесечна база през последните три месеца, което не е достигнало до увеличението с тримесечен темп от 3,3% на обема на вноса. В резултат на това нетната търговия може да е повлякла надолу растежа на БВП през първото тримесечие с 0,2 процентни пункта", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
fallback