IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BoJ: Целта за 2% инфлация не е твърда

Новият член на управителния съвет на Bank of Japan смята, че икономиката може да поднесе изненади и не смята за трагично, ако не бъде постигната тази цел

17:08 | 26.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централната банка на Япония. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централната банка на Япония. Снимка: Ройтерс

Всичко може да се случи в икономиката, затова е „невъзможно“ целта за 2% инфлация в периода от 2 години да се смята за твърда цел, заяви в четвъртък новият член на управителния съвет на Bank of Japan Ютака Харада, цитиран от WBP Online.

Според него не трябва да се смята за проблем, ако цената на петрола спре инфлацията от достигането на тази цел в рамките на 2 години.

„Различни неща могат да се случат в икономиката, затова е трудно и дори невъзможно да се смята целта за 2% инфлация и двегодишния график за достигането ѝ за твърди цели“, заяви Харада по време на първата си среща с репортери в четвъртък.

Дори при това положение, допълва Харада, целта е важна, тъй като е помогнала за началото на икономическото възстановяване в Япония.

Новият политик в централната банка на страната също така заяви, че има още място за допълнително отпускане и банката може да купи още японски държавни ценни книжа. Това би могло да помогне за подобрението на фискалния баланс, цялостната икономика и данъчните постъпления, но не означава, че правителството може да увеличава разходите безкрайно.

Въпреки това Харада смята, че има ограничения на отпускането на паричната политика, особено по отношение на количеството облигации, които централната банка може да купи.

„Ако количествените улеснения са прекалено много, това може да има странични ефекти“. Според него няма план да бъде преследвана целта за количествени улеснения до момента, в който те могат да навредят на икономиката и на живота на хората.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още