IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония е излязла от рецесията с 0,4% ръст през последното тримесечие

Окончателната оценка се оказа под предварителните очаквания за покачване с 0,6%

09:20 | 09.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония е излязла от рецесията с 0,4% ръст през последното тримесечие

Японската икономика се е върнала към растеж през последното тримесечие на миналата година след пропадането вследствие на покачването на данъка върху продажбите през април, потвърдиха последните правителствени данни в понеделник.

Третата по големина икономика в света се е разширила с 0,4% през тримесечието до края на декември 2014 г., съобщи Националното статистическо бюро в Токио. Ръстът обаче се оказа под първоначално оповестените 0,6%, предава WBP Online.

Измерена на годишна база, икономиката е нараснала с 1,5% през последното тримесечие след спада с 1,9% в предходното тримесечие.

Частното потребление е било по-силно от първоначално отчетеното, разширявайки се с 0,5% през тримесечието, вместо с 0,3%. Частните инвестиции са останали без промяна, отчитайки нулев растеж, а износът е скочил с 2,8% спрямо 2,7% в предварителната оценка.

Въпреки че ръстът на БВП се оказа по-слаб от очакваното, връщането към растеж даде глътка въздух на властите в Япония, които бяха подложени на силен натиск след пропадането на икономическата активност вследствие на покачването на данъка върху продажбите от 5 на сто до 8% през април 2014 г. Ходът се оказа по-неблагоприятен от предварителните очаквания на политиците, като сериозно намали търсенето и сви инвестициите.

Междувременно излишъкът по текущата сметка на Япония се е свил значително до 61,4 млрд. йени през януари от 187,2 млрд. йени в предходния месец, показаха данните на Министерство на финансите в Токио. Анализаторите очакваха измерителя на търговията да се разшири до излишък в размер на 270,4 млрд. йени.

Търговията със стоки и услуги е засегнала най-значително текущата сметка, като разликата между износа и вноса се е понижила до излишък в размер на 1,27 трлн. йени спрямо 7,3 трлн. йени през декември.

Въпреки че износът е нараснал с повече от 15% спрямо нивата от година по-рано през януари, той е достигнал 6,33 трлн. йена в сравнение със 7,1 трлн. йени през декември. Вносът пък е останал на нивата отпреди месец, достигайки 7,2 трлн. йени през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още