IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните поръчки във Великобритания спаднаха до 2-годишно дъно

Основният натиск през юни идва от укрепването на паунда спрямо еврото

14:42 | 23.06.15 г.
Индустриалните поръчки във Великобритания спаднаха до 2-годишно дъно

Общите индустриални поръчки във Великобритания спаднаха със 7% през юни до най-ниското им ниво от юни 2013 г., след като по-слабият износ и по-силният паунд спрямо еврото продължиха да оказват натиск за намаляване на производителността, посочи в доклад Конфедерацията на британската индустрия.

"Производството и общите поръчки все още се справят по-добре от средното, но се надяваме, че търсенето на експортни стоки ще започне да се покачва. Подобряването на инерцията в еврозоната се компенсира от ефекта на укрепване нa паунда. На всичкото отгоре продължаващата гръцка сага предизвика несигурност", заяви Рейн Нютън-Смит, икономически директор на Конфедерацията на британската индустрия.

Последните официални данни показаха, че увеличеното глобално търсене на енергия е помогнало да се повиши общото индустриално производство във Великобритания през април. Добивът на петрол и газ в Северно море доведе до покачване на общото промишлено производство с 0,4%, предава WBP Online.

Измерителят на Markit/CIPS за май показа, че промишленото производство е нараснало леко до 52 пункта спрямо седеммесечното дъно от 51,8 пункта месец по-рано.

"Индустриалните тенденции в проучването за юни са малко смесени. Поръчките за износ са поставени под натиск от силата на паунда спрямо еврото, докато гръцката криза може би е водеща за предпазливостта на някои клиенти от еврозоната. Това означава, че общите поръчки ще бъдат близо до двугодишно дъно през юни", отбеляза Хауърд Арчър от IHS Economics, след като данните бяха оповестени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още