IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет години след скандала с LIBOR доверието в бенчмарка остава крехко

Усилията за подобрение на лондонския междубанков лихвен процент не са достатъчни, смятат регулатори

10:03 | 08.07.15 г. 5
Пет години след скандала с LIBOR доверието в бенчмарка остава крехко

Почти пет години след големия скандал с LIBOR, който струваше на банките глоби за повече 7 млрд. долара, доверието във финансовия бенчмарк остава крехко, пише The Wall Street Journal.

Високопоставен представител на британските регулатори посочи, че усилията за подобрение на лондонския междубанков лихвен процент не са били ​​достатъчни до момента. Същевременно Федералният резерв на САЩ смята, че LIBOR вече не е годен да служи като основна отправна точка на пазара. Валутният оператор Intercontinental Exchange Inc (ICE) пък, който е отговорен за реформирането на LIBOR, казва, че се бори да получи достатъчно подкрепа от страна на индустрията, за да направи измерителя по-добра база за сравнение.

"ICE се ангажира да публикува нови предложения за реформа на LIBOR това лято. Бенчмаркът се нуждае от пълен ремонт и промяна на дефиницията", заяви Мартин Уитли, главен изпълнителен директор на Британския орган за финансово поведение.

Лихвеният процент бе в центъра на дългогодишен скандал, тъй като регулаторите откриха редица манипулации от пазарни участници. Десетки трейдъри са изправени пред наказателно разследване, като първото дело срещу пазарен участник за манипулиране на курса се провежда в момента в Лондон.

Скоро след избухването на скандала през 2011 г. регулатори призоваха за реформиране на бенчмарка. Съветът за финансова стабилност – международният регулаторен орган, заяви, че иска план за реформа до края на тази година и пожела ICE да публикува документ за обсъждане относно предложените реформи до края на юни. В същото време банките забраниха комуникациите между трейдърите си и служителите, натоварени с оценката и анализа на LIBOR с цел по-голяма прозрачност.

По думите на Уитли LIBOR все още се изчислява на базата на най-доброто предположение за това колко хипотетично би струвало на една банка да вземе заем, а не на твърди данни, получени чрез реални сделки. "Ключът е да се направи бенчмарк, базиран на търговията, така че решението да не зависи от субективна оценка", каза той.

Регулаторите се надяват да се подобри точността на LIBOR, ангажирайки повече банки да участват в определянето на референтната стойност. Досега обаче броят на банките, подаващи дневни прогнози за своите хипотетични разходи по заеми, не се е променил след избухването на скандала. Финбар Хътчинсън, който заема висш ръководен пост в звеното на ICE за реформа на бенчмарка, призна, че усилията за насърчаване на нови банки нямат голям ефект.

Друга основна пречка за реформа на LIBOR е бюрокрацията, смята Фарид Анвари, адвокат в Baker & McKenzie. "Промяната на бенчмарка би означавала промяна на купища договори и правни документи, които се отнасят до него. Пазарът на хиляди търговски заеми, които използват LIBOR, би бил особено застрашен, защото всеки договор трябва да бъде индивидуално пренаписан", добави експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Много съм ядосат защото вкараха света в планетарна финан. катастрофа и е въпрос на време да се спука целият балон НО МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ АКО СЕ ВЗЕМАТ ПРАВИЛНИТЕ МЕРКИ НА НИВО Г-20 и ООН САЩ и ЕС ще са пострадалите най много макар ,че в Китай балоните са много но те досетливи - http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-planira-izgrajdaneto-na-visokoskorostna-jp-liniia-do-vladivostok-195212/ за ''новият път на коприната'' ,и ''трета индустриална революция'' и съм коментирал подробно под статията тук - http://avtorski.pogled.info/article/65495/Kitai-politikata-na-Novata-normalnostТърг.споразумение между САЩ и ЕС не е решение Страшно но ако се синхронизират нещата може да се оправи всичко с минимални загуби Като цяло трябва смяна на ''системата'' защото не може да има постоянен растеж и от там доходност от акции и лихви Описал съм всичко в коментар 1 в каква последователност трябва да се почне от офшорките и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 3 ,че се ядосах ''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Същото се отнася и за финансите в ЕС Филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be,и с това не се изчерпват престъпленията срещу човечеството на САЩ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за умишлени действия - организирана международна група която знае прекрасно ,че ако станат твърде големи просто единственият път е да бъдат спасени от държавата(данъкоплатците)23 трилиона за спасяване на банките със снимка на Обама след 6:40 минута тук - http://***.dokumentalni.com/?p=89814 трилиона тук - http://***.youtube.com/watch?list=PLA7F55FC7ED20B160&v=k7rk2lFtCEUспоменаха за закона Глас-Стийгъл но недостатъчно и за БАЗЕЛ III защо махнаха ''Глас-Стигъл'' - http://borsi.blog.bg/***/2012/10/28/investicionni-banki-i-finansova-kriza.1014554Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и съм обобщил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Проф. Кръстьо Петков каза ,че с манипулациите на LIBOR са откраднати 8 трилиона долара - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=6746И тъй като нищо не се прави тепърва ще се краде''Швейцарските регулатори възнамеряват да проведат разследване за манипулиране на валутните курсове на пазара Forex. Регулаторът в сферата на конкуренцията WEKO също възнамерява да проведе предварително разследване, за да провери подозренията за тайни споразумения на банки за манипулиране на цени и критерии на пазара, чийто дневен търгуван обем е около 5 000 000 000 000(трилиона) щатски долара'' -http://30dumi.eu/2013/10/shvejtsariya-se-gotvi-da-razkrie-izmama-v-svetovni-mashtabi/#ixzz2h2yJDPOqКражбите са много Отделно 26-32 трилиона се въртят в офшорките тоест с 5-6 трилиона се ощетяват бюджетите а за 67 трилиона сенч.банкиране е отделна тема Може да се оправи всичко ако се вземат правилните мерки и съм описал в коментар 1 основното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
В общи линии почти всички знаят ,че има криза макар ,че в детайли над 95% не са наясно за какво става въпрос като цяло и как да се оправи всичко и затова пишаНещата се оправят много просто - с забрана на офшорките 3% бюдж. дефицити на САЩ и ЕС става 2-3% бюдж.излишъциХерман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшорки.В света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoЛогично е да се плащат данъци там където се извършва дейността и защото офшорките са нелоялна конкуренция - http://***.duma.bg/node/103003Следва тотални регулации на финан.капитализъм - 33% капит.адекватност защото БАЗЕЛ-3 е недостатъчно и наказ.отговорност за необезпечните кредити и временно таван на заплатите и печалбитеНад 2,1 трилиона е сенчестата икономика в ЕС - 60% на физич.лица и т.н.НЕЩАТА СА ПРОСТИ (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още