IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов орган ще гарантира, че LIBOR няма да бъде манипулиран

Дъщерно дружество на глобалната мрежа от борси и клирингови къщи Intercontinental Exchange Group ще следи за нередности от 1 февруари тази година

18:45 | 20.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов орган ще гарантира, че LIBOR няма да бъде манипулиран

Дъщерно дружество на глобалната мрежа от борси и клирингови къщи Intercontinental Exchange Group (ICE) ще гарантира, че LIBOR (London Interbank Offered Rate) няма отново да бъде манипулиран от банките, пише ВВС.

Комисията за финансов надзор на Великобритания (Financial Conduct Authority, или FCA) е упълномощила ICE Benchmark Administration (IBA) да следи за нередности от 1 февруари тази година.

Ролята за съставяне на LIBOR бе отнета от Асоциацията на банките във Великобритания (British Bankers' Association) през 2012 г. след редица скандали за манипулирането на лихвения процент на Лондонския междубанков пазар, за което много банки отнесоха солени глоби.

„LIBOR е от основно значение за световните финансови пазари и е жизнено важно участниците на пазара да имат пълно доверие в него“, заявява пред ВВС президентът на IBA Финбар Хъчисън. „С подкрепата на пазарните участници, регулаторните органи и акционерите и чрез засилени мерки и контрол IBA ще работи, за да гарантира пълното доверие в LIBOR.“

В периода януари 2005 г.-януари 2009 г. трейдърите на деривати на Barclays са отправили общо 257 искания за промяна начина на изчисление на LIBOR и EURIBOR, показват справките на регулаторните органи на Острова.

Скандалът бе причината шефът на банката Боб Даймънд да напусне. Глобите, които финансовата институция трябваше да плати, бяха за 290 млн. паунда.

През октомври холандският кредитор Rabobank бе глобен със 774 млн. евро след доказана вина за манипулация на лихвения процент на Лондонския междубанков пазар.

HSBC и Citigroup пък отстраниха свои трейдъри заради валутни манипулации. Ходът е част от международното разследване по опасения за манипулиране на LIBOR.

Според ICE новият администратор е „изградил стабилна рамка за надзор и управление, която включва независима комисия с мнозинство от независими неизпълнителните директори“.

Председател на IBA ще бъде бившият председател на International Regulatory Strategy Group Андре Вилньов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още