IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски регулатор съди 16 от най-големите банки в света за манипулиране на Libor

Федералната корпорация за застраховане на депозитите обвинява и Асоциацията на британските банкери, че е била замесена в схемата

10:35 | 15.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатски регулатор съди 16 от най-големите банки в света за манипулиране на Libor

Федералната корпорация за застраховане на депозитите в САЩ (FDIC - Federal Deposit Insurance Corporation) съди 16 от най-големите банки в света, като ги обвинява, че са мамили десетки сега вече несъществуващи банки чрез манипулиране на лихвения процент Libor, съобщава Ройтерс.

Световните финансови институции нарушиха някои договори за суапове, сключени със затворени сега банки, чрез заговор за манипулиране на Libor, към който бяха обвързани договорите, заяви агенцията за застраховане.

Някои от банките, обвинени по делото, включително Barclays и UBS, вече платиха около 6 млрд. долара за уреждане на обвиненията от страна на американските и европейските власти, че са манипулирали базови лихвените проценти .

Те бяха съдени от инвеститори и други, които твърдят, че са загубили пари заради манипулацията. Федерален съдия в САЩ миналия март отхвърли много от тези искове, които се основават на антитръстовото законодателство, но предстои да се произнесе по случаи, които разчитат на аргументацията на FDIC за "нарушаване на договори".

"Тези искове мисля, че ще имат много по-добър шанс в съда", коментира Дейниъл Брокет, адвокат в Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, който заведе други дела срещу банки за манипулация на Libor.

Представител на FDIC и банките са отказали коментар. 

Libor, който е средната ставка, по която група банки на Лондонския междубанков пазар могат да вземат назаем необезпечени средства, се превърна в ключов индикатор в световен мащаб, като е в основата на финансови продукти на стойност повече от 550 трилиона долара - от ипотечни кредити до деривати.

Поведението на обвинените финансовите институции е причинило "значителни загуби" на 38 банки,  включително  Washington Mutual Bank и IndyMac Bank, съобщи FDIC.

Регулаторът не оповести размера на загубите и какво обезщетение търси.

Делото също така обвинява Асоциацията на британските банкери (BBA - British Bankers' Association), че по време на въпросния период е била замесена в схемата.

Асоциацията бе заявила, че осъществява независимо наблюдение над подаваните данни от банките относно Libor и настояваше, че той е "прозрачен" бенчмарк, макар и да знаеше, че тези твърдения са неверни, изтъкват от FDIC. Представител на BBA e отказал коментар.

Банките, посочени като ответници по делото включват още Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan Chase & Co и Royal Bank of Scotland.

Други обвиняеми по делото са Rabobank, Lloyds, Societe Generale, Norinchukin Bank, Royal Bank of Canada, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ и WestLB AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още