IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rabobank отнесе глоба от близо 800 млн. евро заради LIBOR

Служители на банката са уличени в сериозни административни нарушения и задкулисни сделки

17:52 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Rabobank отнесе глоба от близо 800 млн. евро заради LIBOR

Холандската банка Rabobank се съгласи да плати глоби в размер на 774 млн. евро, наложени ѝ от американски, европейски и холандски регулатори заради скандала със злоупотреби с индекса LIBOR, пише BBC. Освен това изпълнителният директор на банката Пиет Моерланд се е оттеглил от поста си.

LIBOR се използва като референтен курс при финансови сделки за трилиони долари, включващи заеми за покупка на автомобили, ипотеки, както и сложни финансови разплащия по целия свят. Регулаторите разследват манипулациите на предлагания от банките лихвен процент по LIBOR от 2012 г., когато банката Barclay's беше глобена с 290 млн. лири от британските и американски власти.

Британската Агенция за финансов надзор (FCA) глоби Rabobank със 105 млн. британски лири за „сериозни, продължителни и широкоразпространени нарушения, свързани с LIBOR”. Според агенцията „слабият вътрешен контрол“ на банката е довел до тайни споразумения между трейдъри и обявяващите лихвения процент, както и до опити да се манипулира индексът.

„Трейдърите и обявяващите процента са го използвали като средство за печалба, без да се съобразяват с целостта на пазара. Това е недопустимо“, каза Трейси Макдермот, директор на отдела за финансови измами във FCA.

Royal Bank of Scotland беше глобена с 390 млн. лири от британски и американски регулатори през февруари тази година заради участието си в скандала LIBOR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още