IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК все пак иска да контролира LIBOR

Брюксел предлага всички междубанкови и борсови индекси да се контролират от специален надзорен колегиум, ръководен от европейския регулатор

16:30 | 18.09.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕК все пак иска да контролира LIBOR

Всички референтни индекси, които се използват за определяне на цените на финансови инструменти, деривати и ипотечни кредити, както и за оценка на резултатите на инвестиционните фондове, ще се контролират от европейските власти. Това включва всички междубанкови индекси, включително LIBOR и EURIBOR, както и стоковите показатели, поясняват от Европейската комисия (ЕК), които са вносители на законопроекта.

„Крайната цел е да се осигури достоверност на референтните показатели, като се гарантира, че при изготвянето им няма конфликти на интереси, че те отразяват икономическата действителност в съответствие със своето предназначение и че се използват правилно“, посочва се в становище на комисията.

Брюксел предлага само лицензирани субекти, които са обект на постоянен надзор на национално и европейско равнище, да имат правото да предоставят подобни индекси. Данните, които те използват, ще се изисква да са от надеждни източници.

Предвижда се в тази връзка да се изготви специален кодекс, който да определя задълженията и отговорностите на субектите, които предоставят данните за изготвянето на показателите, уточняват от Еврокомисията.

Показателите ще се придружават и от декларация, в която ще се посочва какво точно измерва показателят и кои са неговите слаби страни.

Основните референтни показатели ще бъдат следени от колегиуми от надзорни органи, ръководени от надзорния орган за администратора на референтния показател, с участието на Европейския орган за ценни книжа и пазари. При разногласия между членовете на колегиума европейският регулатор ще може да взема обвързващи решения, предлага ЕК.

Още през юни в британските медии се появи информация, че LIBOR ще мине под европейски контрол. Преди дни обаче FT съобщи, че Еврокомисията се е отказала от законопроекта, за да избегне политическия сблъсък с Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ох, Найджъл пак ще ги направи криви в ЕП :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
*** никой не си е и помислил, че няма да иска да го контролира.... с всичко останало наред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още