IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите фактора, които вълнуват пазарите

Дебатът за вдигането на лихвите в САЩ набира скорост на фона на опасенията за Китай, суровините и долара

09:23 | 15.08.15 г.
Трите фактора, които вълнуват пазарите

Китай, суровините и доларът – това са основните фактори, които занимават пазарите през последната седмица, пише CNBC.

Следващата седмица би трябвало да е по-спокойна за Wall Street заради летния сезон, когато традиционно се търгуват по-малки обеми. Трейдърите обаче са обезпокоени, а се очаква и протоколът от срещата на Федералния резерв на САЩ, коментира Дан Сузуки от Bank of America Merrill Lynch.

Акциите приключиха седмицата с леки ръстове, въпреки опасенията за икономическия растеж на Китай. Девалвацията на юана и разпродажбите при суровините възобновиха опасенията за дефлация и забавяне на световния икономически растеж.

В четвъртък пазарите се успокоиха. Опасенията за Китай, макар и да не са отминали, се смекчиха, а пазарните участници вярват, че ситуацията във втората най-голяма икономика в света ще възпре Фед да увеличи лихвите през септември, отбелязва изданието.

Точният момент на вдигането на лихвите в САЩ за първи път от две години е една от постоянните теми за дебат на пазарите. Протоколът от последната среща на американската централна банка ще бъде публикуван в сряда и може и да даде повече яснота.

През следващата седмица ще говорят и няколко представители на Фед, като изявленията им също се очакват с любопитство, защото и те могат да подскажат дали има консенсус за точния момент на вдигането на лихвите.

Според анализатори дори самата идея за по-високи лихви може да се отрази негативно на пазарите. Плавното темпо на увеличение обаче не би трябвало да е проблем за акциите, макар че може да се очакват по-големи разпродажби. Според Сузуки може да се очаква и корекция от порядъка на 5 – 10 процента.

Освен протокола на Фед, през следващата седмица ще бъдат публикувани и важни данни, които също могат да подскажат накъде се движи американската икономика – началното жилищно строителство, продажбите на жилища, потребителската инфлация, молбите за помощи при безработица. Ще бъдат публикувани и отчетите на ключови компании, сред които Wal-Mart, Home Depot, Lowe's, Target и Gap.

Данните от тази седмица подсказват, че икономиката на САЩ продължава да се подобрява. Според анализатори обаче Фед ще изчака още малко и по-вероятно е първото от девет години увеличение на основната лихва да е през декември.

Един от водещите фактори за пазарите през тази седмица беше спадът на цените на петрола. Въпреки това обаче, акциите на енергийните компании бяха сред най-добре представящите се в широкия индекс, но са с 30 на сто по-евтини в сравнение със същия период на миналата година.

Енергийният сектор като цяло добави 3,2% за седмицата, докато индустриалните акции поскъпнаха средно с 1,2%, а целия S&P 500 добави 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още