IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Япония се покачи през юли до петмесечен връх

Износът се повиши със 7,6%, а вносът спадна с 3,2% спрямо година по-рано

10:57 | 19.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговският дефицит на Япония записа неочаквано покачване през юли, отчитайки най-високото си равнище от пет месеца поради по-слабото свиване на вноса, докато износът надмина прогнозите. По този начин дефицитът засили безпокойството за възстановяването на икономиката на фона на отслабващото търсене в Китай на химикали, машини и електроника.  

Дефицитът на Япония достига 268,1 млрд. йени през юли, показват данните от японското Министерство на финансите, цитирани от WBP Online. Пазарните анализатори предвиждаха далеч по-нисък дефицит – от 53,0 млрд. йени. Припомняме, че месец по-рано беше отчетен дефицит от 69,0 млрд. йени.

На годишна база ръстът на износа достига 7,6% през юли, докато анализаторите предвиждаха ръст от 5,9%. Месец по-рано ръстът беше 9,5%.

Износът към САЩ се повишава с 18,8% през юли, докато този към Китай – с 4,2%.

„Износът за Азия изглеждат малко по-муден“, каза Хиденобу Токуда, старши икономист в Mizuho Research Institute, цитиран от Ройтерс. Според него износът все още може да се възстанови, въпреки че към момента е слаб. Токуда счита, че към момента не са нужни правителствени мерки за стимулирането му, но вероятно те ще са необходими през следващата година.

"Търговският дефицит нарасна през юли и вероятно ще продължи да се повишава през идните месеци, тъй като по-слабата йена тласка нагоре стойността на вноса", коментира и Марсел Тилиант от Capital Economics, цитиран от AP.

В същото време вносът записва седми пореден месец на спад, достигайки до 3,2% на годишна база през юли. Пазарните наблюдатели обаче бяха заложили на по-голямо понижение – от 7,6%. За сравнение през юни вносът се сви с 2,9%.

Вносът на гориво спада с 28,9% през разглеждания месец, сравнено със юли миналата година.

В същото време вносът от Китай скача с 13,5% спрямо миналата година, докато този от Близкия изток се срива със 31,9%.

Очаква се икономиката на страната да  възобнови растежа си през третото тримесечие на годината, ако потребителските разходи се възстановят, но по-слабият износ предполага, че покачването им може да не е достатъчно, за да генерира нужния ръст на цените, така че да  се предотврати рискът от дефлация, коментира Ройтерс.

Японската икономика се сви с годишен темп от 1,6 процента през второто тримесечие (април-юни), след като през първите три месеца на годината нарасна с 4,5 процента. Слабият резултат се дължи основно на по-ниските от очакваното потребителски разходи, но и на спад в износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още