IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика губи скорост

Слабият износ и вялото потребление допринасят за първия спад на БВП от три тримесечия насам

11:20 | 17.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Япония се е свила през второто тримесечие с 1,6 процента на годишна база - за първи път от три тримесечия главно заради слабия износ и вялото потребление, съобщи днес правителството, цитирано от Ройтерс.  Анализаторите от икономическото японско издание Nikei  обаче очакваха свиване от 1,9 процента.

Японският държавен министър, отговарящ за икономическото възстановяване Акира Амари, оправда спада със слабия износ и вялото потребление. По време на пресконференция той отбеляза, че не е оптимист за износа към Китай, който е най-големият търговски партньор на Япония.

Японският износ е спаднал с 4,4 процента на тримесечна основа, което е първо свиване от шест тримесечия на фона на слабия икономически растеж на Китай и други развиващи се страни, посочва правителството в доклада с първоначална оценка за растежа на японската икономика. 

Частното потребление, което допринася с около 60 процента за цялата икономика, се е понижило с 0,8 на сто на тримесечна основа и с 1,7 на сто на годишна. Корпоративните инвестиции са спаднали с 0,1 процента спрямо първите три месеца на годината. Спадът е първи от три тримесечия насам.

Потребителското доверие е подкопано от нарастващите цени на храните и стоките за всекидневна употреба заради поевтиняващата йена и повишения данък върху продажбите, който през април миналата година бе вдигнат от 5 процента на 8 процента.

Същевременно растежът за предходното тримесечие бе преразгледан към повишение от 3,9 на сто до 4,5 процента.

Мрачните предварителни данни, оповестени днес, повишават вероятността централната банка да приеме нови мерки за стимулиране на икономиката през следващите месеци, отбелязва AFP.

Японският премиер Шиндзо Абе защитава стратегия на активно парично стимулиране като се вкарват трилиони йени в икономиката. Стагниращият растеж на заплатите и корпоративните инвестиции засега забавят напредъка към силен, устойчив цикъл на растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Е сега вече край! Няма къде да бягат. НАСТИГАМЕ ГИИИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още