IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гучи раздава допълнително 1.34 млрд. евро на акционерите си

11:18 | 28.05.03 г.
Автор - снимка
Създател
Гучи раздава допълнително 1.34 млрд. евро на акционерите си
Третата по големина в света компания за луксозни стоки "Гучи" ще върне 1.34 млрд. евро в кеш на своите акционери, под формата на допълнителен дивидент.

Италианската модна империя разполага с повече средства, отколкото са й необходими за развитие и инвестиционна дейност, обясниха от "Гучи".

От "Гучи" обявиха, че ще разпределят по 13.50 евро на акция през октомври, след като се получи одобрението на акционерите на годишното събрание. Плащането е в допълнение към годишния дивидент от 50 цента на акция.

"Гучи", която притежава марките на топ дизайнерите Серджо Роси, Александър Маккуин и Стела Маккартни и е собственик на модна къща "Ив Сен Лоран" съобщи, че не планира "значителни" придобивания през тази година.

В резултат на тази стратегия няма да стане нужда "Гучи" да използва своите значителни средства в кеш за развитието на компанията, заяви главният изпълнителен директор Доменико Де Соле.

"Гучи" изпадна в криза, след като бе принудена да изтегли средства от резервните си фондове при покупката на "Ив Сен Лоран". Италианката компания купи френската модна къща за 1 млрд. евро през 1999 г. Оттогава "Гучи" се опитва да преориентира бизнеса на губещата "Ив Сен Лоран" и да намали значително загубите й. Това е причината модният гигант да се въздържа от нови придобивания, коментират специалисти.

Плащането към акционерите се очаква също така да намали цената на която френският консорциум Pinault-Printemps-Redoute ще купи останалата част от "Гучи". В момента френската компания е най-големия акционер в листваната на амстердамската борса италианската модна империя.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още