IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ с опасения, че отслабващият растеж в Китай ще повлияе негативно на износа

След девалвацията на китайския юан йената остана неподвижна на фона на спекулациите, че банката не иска да понижава още курса на месната валута

10:25 | 12.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЯЦБ с опасения, че отслабващият растеж в Китай ще повлияе негативно на износа

Малцина японски централни банкери са притеснени, че износът на Страната на изгряващото слънце може да пострада, ако икономиката на Китай се забави още. Това издава стенограмата от юлското заседание на Японската централна банка (ЯЦБ), пише Ройтерс.

9-имата членове на финансовата институция споделят виждането, че икономиките отвъд Океана, особено развитите икономики, ще продължат да се възстановяват умерено.

Но освен това те смятат, че развиващите се икономики ще продължат да губят инерция най-вече заради по-слабото търсене от страна на Китай.

По време на срещата си през юли ЯЦБ намали прогнозата си за икономическия растеж, но се въздържа от предоставянето на още стимули. Банката очаква, че ръстът на потреблението ще придвижи инфлацията към целта от 2%.

След като девалвацията на китайския юан повлече валутите на съседите си до нови рекордни дъна, японската йена остана неподвижна на фона на спекулациите, че ЯЦБ не иска да понижава още курса на месната валута, посочва Bloomberg.

Японските пари изгубиха 0,5% от стойността си от решението на Централната банка на Китай във вторник, заставайки на 13-годишното дъно, на което се намира от около 5 юни. Това е по-малко спрямо срива при австралийския долар с 2,1% до най-ниското ниво от 6 години насам и понижението с 1,4 на сто при тайванския долар, чиято стойност падна до най-ниската си точка от юли 2010 г. насам.

Понижението на курса на йената спря до 125,28 йени за един долар в сряда. Валутата поскъпва вече близо месец, след като отслабна до 125,86 йени на 5 юни, когато гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода каза, че тя едва ли ще поевтинява още, дори след като се вземе предвид инфлацията и търговията.

Йената може би е изолирана от загуби, защото Япония е нетен вносител на китайски стоки, смятат анализатори, цитирани от Bloomberg. Австралия пък изнася повече към Китай, отколкото внася.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още