IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано ЯЦБ не промени монетарната си политика

Експертите обаче са песимисти, че институцията ще успее да постигне целта от 2% инфлация в определения срок

10:45 | 07.08.15 г.
<p>
	Сградата на Японската централна банка. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Сградата на Японската централна банка. Снимка: Архив, Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) се въздържа от разширяване на монетарните стимули, а гуверньорът на институцията Харухико Курода смята, че икономиката на страната ще се възстанови от скорошния период на икономическо забавяне и инфлацията ще се покачи, предава Bloomberg.

ЯЦБ ще продължава да разширява паричната база с 80 трилиона йени годишно, каквато и беше прогнозата от проучването на Bloomberg сред 37 икономисти.

Курода оценява забавянето през миналото тримесечие като временно, но високата стойност на запасите и забавянето в икономиката на Китай могат да се окажат спънка пред постигането на целта от 2% инфлация.

„Освен ако инфлацията не набере още малко скорост, за ЯЦБ ще се окаже трудно да постигне целта си в срок“, заяви Маико Ногучи, икономист в Daiwa Securities Group Inc. и бивш централен банкер.

Икономиката на страната ще се свие със 3,3% - точно с колкото спадна и през изминалото тримесечие, предвижда Daiwa Institute of Research.

Миналия месец Курода заяви, че не смята, че свиването, регистрирано през второто тримесечие, ще продължи и отново подчерта, че инфлацията ще достигне 2% около средата на 2016 г.

Инвестициите в недвижими имоти се покачват, завява ЯЦБ в доклада си и показва малко по-оптимистични възгледи от миналия месец.

ЯЦБ очаква, че това тримесечие икономиката ще отскочи след временния спад през миналото, смята Масаки Куахара, икономист в Nomura Securities Co. „На практика вижданията им не са се променили“, каза Куахира.

Централната банка подчерта някои индикатори, които показват, че инфлацията се покачва. Един от тях не взима предвид цената на прясната храна и енергийните разходи и показва ръст в ценовото ниво от 0,7%, докато основната мярка отчете 0% инфлация през май.

Някои от централните банкери смятат, че основният индикатор за инфлацията ще се ускори до 1% през декември, след като ефекта, който оказва ниската цена на петрола, започне да затихва около октомври, казват източници, запознати с въпроса. Постигането на целта от 2% инфлация до септември догодина може да се окаже под риск, ако продължи забавянето в икономиката, казват още източниците.

Само един от икономистите, участвали в допитването на Bloomberg, е на мнение, че инфлацията ще достигне целта от 2% между април и септември – периодът, който е прогнозиран от Курода. Евентуално бъдещо покачване на стимулите виждат 21 от попитаните икономисти.

Икономиката на страната показва признаци на умора, пише още Bloomberg. През второто тримесечие износът е спаднал най-много от края на 2012 г., показват данните на ЯЦБ. Обемът на продажбите на дребно е спаднал за трети път тази година през юни и докато промишленото производство се увеличава повече от предвиденото, материалните запаси са достигнали най-високото си ново от 2009 г. насам, повишавайки риска, че производителите ще свият производството през следващите месеци.

Цената на петрола продължава да спада, за да запише шестмесечно дъно тази седмица, и това би могло да предизвика загриженост в централната банка. Докато гуверньорът на институцията смята, че по-евтиният бензин ще подпомогне растежа, като стимулира разходите на домакинствата, отрицателният му ефект върху инфлационните очаквания беше посочен от ЯЦБ като фактор за повишаването на паричните улеснения миналия октомври.

„Трудно е инфлацията да се покачи над 1%“, смята Масаки Кано, икономист в JPMorgan и бивш централен банкер. „ЯЦБ може да посочи цената на петрола като причина за допълнителни парични улеснения“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още