IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската икономика нарасна с 0,2% през второто тримесечие

По-добрият от очакваното резултат идва на фона на влошените потребителски нагласи

10:47 | 28.08.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Икономиката на Швейцария се е разширила както на тримесечна, така и на годишна база, сочат официалните статистически данни за второто тримесечие на Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO).

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария се е повишил с 0,2% през второто тримесечие на годината спрямо предходното, за да изненада приятно пазара, който очакваше свиване 0,1%.

На годишна база швейцарският БВП е нараснал с 1,2% през второто тримесечие, показват още предварителните данни. Същия резултат отчитат и ревизираните данни за първите три месеца на годината.

Номиналният експорт на страната се сви с 2,6% през първата половина на годината, припомня WBP Online. Доставките към еврозоната, които съставляват 44% от общия износ, намаляха с 8 на сто.На осем основни азиатски пазара реализираните швейцарски часовници записаха спад, като износът на емблематичната за страната стока се сви с 40% в Китай.

В момента Швейцария изпитва някои от резултатите от хода си през януари, когато централната банка на страната изуми финансовите пазари, като реши да премахне тавана на франка, но продължи да се намесва на пазарите за валутна търговия, в опит да отслаби валутата си. Оттогава швейцарският франк поскъпна с 11% спрямо еврото, посочва WBP Online.

Освен валутното решение, взето през януари, Централната банка на Швейцария намали депозитната лихва до -0,75% в опит да предотврати потенциалния приток на капитали в страната след очакваното поскъпване на франка.
Швейцарските потребители продължават да са притеснени за бъдещото икономическо развитие на страната, като очакванията им се влошават, показват официалните проучвания.

"Потребителските настроения през юли се понижиха спрямо резултата, отчетен през април. Има влошаване както в оценката за бъдещото икономическо развитие, така и в тенденцията относно безработицата", заявиха от SECO през август. "Потребителите са значително по-негативни в оценката си за развитието на икономиката през последните дванадесет месеца ( от -22 пункта през април, до -36 пункта през юли), както и за развитието на финансовото състояние на домакинствата (от -4 пункта през април, до -12 пункта през юли)“ пише в доклада си SECO.

Швейцарците не гледат толкова оптимистично и на сигурността на работното си място, като оценката по този показател спада от -70 пункта през април до -76 през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
сега сме наравно с тея .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 8 години
С обезценката на ЮАНА китайския пазар хлопна кюпенци за швейцарската икономика. ИЗКУСТВЕНО ПОДДЪРЖАНИЯТ от централната им банка ЕВТИН швейцарски франк, кото процес НЯМА да продължи ДЪЛГО.ПРЕДСТОЯЩАТА ФИНАНСОВА КРИЗА ЩЕ НАЛОЖИ НОВА ВЪЗХОДЯЩА КОРЕКЦИЯ В СТОЙНОСТИТЕ МУ. Въведените от централната им банка отрицателни лихви ПРИНУЖДАВАТ тези които търсят тази валута като убежище за сигурност вместо на депозит да КЕШИРАТ притежаваните от тях франкове.Вероятно банкерите им изхождат от презумкцията, че клиентите им са МНОГО БОГАТИ ХОРА, които не могот да кешират изцяло влоговете си.АКО СА ПРАВИ ТО ИЗЛИЗА, ЧЕ ФРАНКА Е ВАЛУТАТА НА БОГАТИТЕ !В този смисъл швейцарската икономика остава на втори план след финансовата им стабилност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още