IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе с нова амбициозна цел

Правителството ще се фокусира над мерки за увеличаване на приходите и подкрепа за редица сектори и за социални дейности

16:53 | 24.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Шиндзо Абе с нова амбициозна цел

Японският премиер Шиндзо Абе анонсира план за увеличаване на брутния вътрешен продукт до 600 трлн. йени (5 трлн. долара), като се фокусира отново над икономическата политика, предава Ройтерс, позовавайки се на националния телевизионен канал NHK.

Правителството ще се фокусира над мерки за увеличаване на приходите и подкрепа за редица сектори и за социални дейности, пояснява NHK. Абе разкри плана си на пресконференция след преизбирането му на поста лидер на Либерално-демократическата партия (ЛДП). 

Целта за ръст на БВП може да бъде посрещната със сериозни критики като нереалистична, тъй като подобни нива на растеж не са достигани през последните две десетилетия.

През фискалната 2014 г. номиналният БВП бе в размер на 491 трлн. йени, което означава, че икономиката трябва да се разшири с 22 на сто, за да достигне нивото от 600 трлн. йени.

Откакто Абе пое управлението на страната през 2012 г., номиналният БВП се разшири с 5,8 на сто, след като централната банка на страната стартира количествени улеснения, а ралито на фондовия пазар окуражи някои индивидуални инвеститори да увеличат потребителските си разходи.

По данни на правителството за периода април-юни на тази година БВП спада с 1,6 на сто. Според прогнозите на икономистите тази година Япония ще отчете икономически растеж от 1,1 процента. 

Министерството на финансите очаква бюджетният дефицит да се свие с 4,6 трилиона йени (38,1 милиарда долара) и да възлиза на 13,4 трилиона йени (112 милиарда долара).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още