IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на японския износ се забавя за втори пореден месец

През август експортът към Китай оказва най-голяма тежест върху търсенето на японски стоки в чужбина

09:57 | 17.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Разочароващите данни от последните месеци увеличават опасенията за перспективите пред растежа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Разочароващите данни от последните месеци увеличават опасенията за перспективите пред растежа. Снимка: Ройтерс

Растежът на японския износ се забавя за втори пореден месец, което свидетелства за отшумяването на подкрепата от чужбина за една икономика, която вече е затормозена от слабостите у дома, пише Bloomberg.

Стойността на доставките се повишава с 3,1% през август спрямо същия месец на миналата година. Ръстът е по-бавен от очакванията на анкетираните от агенцията икономисти за покачване от 4,3%. Вносът спада с 3,1%, с което дефицитът се равнява на 569,7 млрд. йени (4,7 млрд. долара), показват актуалните данни на Министерството на финансите на Япония.

За сравнение – през юли износът на Страната на изгряващото слънце се покачи със 7,6% на годишна база.

През август експортът за Китай се свива с 4,6% на годишна база, след като икономическото забавяне на най-големия търговски партньор на Япония покоси търсенето. През юли имаше годишен прираст от 4,2%.

Разочароващите данни от последните месеци увеличават опасенията за перспективите пред растежа, след като той спадна през второто тримесечие, а инфлацията се връща към нулата.

„Фокусът продължава да бъде върху това с колко ще се възстанови растежът в периода юли-септември“, коментира икономистът в SMBC Nikko Securities Inc. Койа Мийамае преди публикуването на данните за търговското салдо.

Според анализатора едно второ поредно свиване на брутния вътрешен продукт ще увеличи вероятността от увеличаване на стимулите от страна на Японската централна банка.

Данните за износа идват на фона на понижения дългосрочен кредитен рейтинг от Standard & Poor’s. Според агенцията съществува малка голяма вероятност стратегията на премиера Шиндзо Абе да преобърне негативната тенденция за слаб растеж и ниска инфлация в следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още