IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка очаквано запази стимулите без промяна

Централният регулатор обаче заяви, че забавянето на развиващите се икономики налага допълнителен натиск върху икономиката на Япония

10:39 | 15.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на японската централна банка Харухико Курода <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на японската централна банка Харухико Курода Снимка: Ройтерс

Централната банка на Япония заяви във вторник, че забавеното търсене на развиващите се пазари налага допълнителен натиск на икономиката. Въпреки това обаче банката за момента задържа разширяването на стимулите, запазвайки ограничените си политически възможности за случай на по-голяма глобална волатилност, ако САЩ решат да повишат лихвените си проценти, съобщава Ройтерс.

Слабите икономически резултати, включително за износа, ръста на заплатите и разходите на домакинствата, притискат централната банка да разшири вече огромната си стимулираща програма, за да подкрепи икономиката, която отчита свиване за второ поредно тримесечие. 

Същевременно банката намали прогнозата си за износа и производството през третото тримесечие, които според нея ще останат „в общи линии без промяна“, като това вероятно е признак, че институцията се колебае дали възстановяването през периода ще е солидно.

„Икономиката на Япония продължава умерено да се възстановява, въпреки че износът и производството са повлияни от забавянето на развиващите се икономики“, заяви централният орган след проведената си среща.

Както се очакваше, централната банка запази обещанието си да увеличава паричната база с годишен темп от 80 трлн. йени (430,97 млрд. лири) чрез агресивни закупувания на активи, като държавни ценни книжа, и някои по-рискови активи, като борсово търгувани фондове за дялово участие.

За разлика от преди няколко месеца анализаторите сега очакват незначително възстановяване на икономиката през текущото тримесечие заради забавянето на износа на Китай, което засилва очакванията, че японската централна банка може да бъде принудена да действа отново по-късно през годината.

„Не сме в рецесия, но икономиката очевидно няма сила и цените вече се представят доста по-зле от целевите цени на централната банка“, казва Хироши Миязаки, старши икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

„Централната банка може отново да въведе облекчения в началото на октомври, за да избегне спускане зад кривата“, казва той.

Като доказателство, че забавеното търсене в Китай и на други места в Азия взима своите жертви, анкета на Ройтерс разкрива, че доверието на японските производители отчита най-силен спад от година насам през септември.

Опасенията за забавяне на икономиката на Китай доведоха до сериозно разпродаване на глобалните пазари по-рано през този месец в момент, в който инвеститорите вече се безпокояха дали възстановяването на американската икономика може да устои на евентуално повишаване на лихвените проценти по-късно през тази седмица.

След промяна в Управителния съвет на японската централна банка гуверньорът Харухико Курода ще може да събере повече гласове, ако реши да увеличи стимулите, в сравнение с миналата година, когато едва успя да намери подкрепа на предложението си.

Но много централни банкери в момента действат предпазливо, опасявайки се за риска от намаляване на приходите, ако разширят огромната си програма за закупуване на активи, заради която ликвидността на пазара на облигации вече пресъхва. 

Централната банка не е внасяла промяна в паричната си политика, откакто разшири програмата си за стимулиране на икономиката през октомври 2014 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още