IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече оптимизъм сред японския бизнес през третото тримесечие на годината

Дискусия между публичния и частния сектор на страната ще цели да стимулира вътрешното търсене

12:18 | 11.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Нагласите на японския бизнес са по-позитивни през третата четвърт на годината, а компаниите имат по-оптимистични инвестиционни планове, предава Ройтерс, цитирайки проучване на правителството на Япония. Данните дават известно облекчение на властите, които са притеснени от ситуацията в Китай и спадащите цени на петрола.

Анкетата, която е първото цялостно проучване на доверието на бизнеса за настоящото тримесечие, идва след серия от мрачни данни, включително и проучване, показващо влошаване на настроенията в сектора на услугите през август.

„Големите производители са предпазливи относно перспективите, вероятно поради несигурността около Китай. Но не всички са песимисти поради силното търсене от страна на САЩ“, заяви Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute. „Плановете за капиталовите разходи са окуражаващи, така че не смятам, че трябва да сме прекалено песимистични относно икономиката“, каза още той.

Индексът, измерващ нагласите на големите производители, е на ниво от 11 пункта през третото тримесечие на годината, за да се възстанови от отчетените -6 пункта през предходния период, показват последните данни от съвместно проучване между Министерството на финансите на Япония и изследователското звено към администрацията на премиера.

Компаниите възнамеряват да увеличат капиталовите си разходи с 6,1% през фискалната година, която в Япония започва на 1 април. За сравнение, предходното проучване показваше, че бизнесът предвижда увеличение от 5,9 на сто. Но индексът, измерващ нагласите на големите производители за последното тримесечие на годината, се е сринал, което е знак, че някои от тях се чувстват заплашени от понижаващото се търсене от страна на Китай.

По-високите капиталови инвестиции и ръстът в заплатите са критични за успеха на икономическите мерки, въведени от премиера на страната Шиндзо Абе, целящи да подтикнат бизнеса да харчи повече, вместо да задържа спестявания. След като упражни натиск върху компаниите, за да увеличат работните заплати, правителството се надява да ги подтикне и да увеличат капиталовите си разходи.

„Имаме нужда от по-силно вътрешно търсене, за да преодолеем негативните последици, идващи от другите икономики“, заяви икономическият министър Акира Амари пред репортери в петък. „Ето защо искаме да се проведе диалог между публичния и частния сектор и една от сферите, които бихме искали да засегнем, е как компаниите използват паричните си спестявания“, каза още той.

Припомняме, че икономиката на Япония отбеляза спад от 0,3% на тримесечна и 1,2% на годишна база и очакванията са да запише скромно възстановяване през настоящото тримесечие поради по-слабото външно търсене най-вече от азиатските пазари, което засяга негативно износа на Япония. Ситуацията поставя властите на страната под натиск да въведат нови парични улеснения, за да подпомогнат растежа.

В четвъртък депутатът от управляващата Либералдемократическа партия Козо Ямамото заяви, че Япония трябва да разшири програмата си за парични улеснения с най-малко 10 трлн. йени (83 млрд. долара), а срещата на Японската централна банка, която ще се състои на 30 октомври е „добра възможност“ това да се случи, предава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Оптимизъм, оптимизъм, колко да е повече?! Ей сега ще ги настигнем японците. Нека да треперят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още