IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика се е свила по-слабо през второто тримесечие

Третата по големина икономика в света бележи понижение от само 0,3% на тримесечна и 1,2% на годишна база спрямо първоначалните 0,4% и 1,6%

13:10 | 08.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Японската икономика се е свила по-слабо през второто тримесечие

Третата по големина икономика в света се свива с по-малко в сравнение с първоначалната оценка. Японската икономика бележи спад от 1,2% на годишна база през второто тримесечие, разкриват ревизираните данни, цитирани от New York Times.

На този фон икономисти предупреждават, че забавянето на икономиката на Китай и сривовете на глобалните финансови пазари могат да отслабят очакваното възстановяване през втората половина на годината.

Новите данни са по-добри от предварителните оценки, публикувани през август. Те показаха свиване на брутния вътрешен продукт с 1,6%. На тримесечна база японската икономика бележи понижение от 0,3% спрямо първоначалните 0,4 на сто. Икономистите обаче смятат, че общият тренд е със слаба сила.

Същевременно инвестициите на компаниите намаляват с 0,9%. Публичните и частните инвестиции показват най-силен растеж през периода април-юни. Но други сектори като например автомобилният и индустриалното производство се представят незадоволително. Забавянето на икономиката на Китай също поражда риск пред перспективите за японските износители в следващите месеци.

Вътрешното търсене като цяло остава без промяна през второто тримесечие. Властите в Токио се опитват да стимулират икономическия растеж чрез инфлация, но бавният ръст на заплатите и износа осуетяват този опит.

Анализаторът от Capital Economics Марсел Тиелан очаква положителен, но слаб растеж през текущото трето тримесечие. Масамиши Адачи от JPMorgan прогнозира възстановяване на японската икономика през втората половина на 2015 г.

Още за японската икономика можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още