IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер обеща да намали още корпоративния данък

Шиндзо Абе цели ставката да слезе под 30 на сто

10:49 | 09.09.15 г.
<p>
	Шиндзо Абе. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Шиндзо Абе. Снимка: Архив, Ройтерс

Японският министър-председател Шиндзо Абе обеща да продължи с намаляването на корпоративните данъци, ден след като данните на правителството показаха, че бизнесът няма желание да засили инвестициите, съобщава Bloomberg.

Абе заяви, че ще намали ефективната ставка на корпоративния данък, който в момента е на ниво от 35%, с най-малко 3,3 процентни пункта през следващата година и цели да продължи с намаляването, ако това е възможно. Изявлението беше направено на събитие в Токио, организирано от Bank of America Merrill Lynch.

„Ще продължаваме с намаляването на данъка през следващите няколко години, докато ставката влезе в интервала 20 – 30 на сто, привеждайки го до ниво, благоприятно в международен план“, заяви японският премиер. „Ще превърнем Япония в държава, която може да продължи да се развива. С поставянето на икономиката на първо място ще продължа стабилно напред и стъпка по стъпка ще се движа към тази цел“, каза още Абе.

Припомняме, че според ревизираните данни брутният вътрешен продукт на Страната на изгряващото слънце се сви с 0,3% на тримесечна и 1,2% на годишна база през втората четвърт на годината, след като бизнесът намали инвестициите си и не откликна на призива на Абе да превърне рекордно високите си спестявания в инвестиции. Но тъй като повече от 70% от японските фирми не плащат данък върху доходите, правителството се нуждае от повече компании, които да реализират печалба, пише Bloomberg.

Администрацията на Абе планира да продължи намаляването на ставката до под 30 на сто през следващите пет години. Японското министерство на финансите оценява данъка като втория най-висок сред страните от Г7.

Междувременно се очаква Абе да запази високопоставени членове на кабинета си, имащи ключова роля в съживяването на икономиката, съобщи Nikkei, позовавайки се на високопоставени длъжностни лица. Във вторник Абе спечели втори мандат като управляващ на партията и така заема поста на премиер на страната.

Абе планира да посети САЩ, за да присъства на общото събрание на ОНН през този месец. Очаква се министър-председателят да направи промени в кабинета и сред заемащите управляващи длъжности в Либералдемократическата партия, след като се върне от САЩ на 2 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още