IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка понижи прогнозата си за инфлацията

Очаквано институцията остави основния лихвен процент непроменен на ниво от 0,5%

14:41 | 05.11.15 г.
<p>
	Централата на Английската централна банка в Лондон.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Английската централна банка в Лондон. Снимка: Ройтерс

Английската централна банка очаквано остави основния си лихвен процент непроменен на ниво от 0,5%, съобщи WBPonline. На днешното си заседание банкерите обаче понижиха краткосрочната и средносрочната си прогноза за инфлацията, като аргументират решението си с външния натиск над цените и с проблемите пред глобалната икономика.

За пореден път управителят Иън Маккафърти остана единственият в Комисията по парична политика, който гласува в подкрепа на увеличаването на ставките.

През първото тримесечие на следващата година банката очаква инфлация от 0,7%. Прогнозата от август беше за 0,9% ръст на потребителските цени. През следващите две години банкерите смятат, че инфлацията ще бъде 2,02% - по-малко от предишната прогноза за 2,09%. Очаква се през четвъртото тримесечие на 2018 г. потребителските цени да се повишат до 2,2%.

Ниските цени на петрола и по-ранното поскъпване на лирата, което пък повлия на вносните цени, вероятно ще продължат да притискат инфлацията надолу. 

Английската централна банка очаква икономическият ръст през последното тримесечие на годината да достигне 0,6%. Икономическият ръст за тази година се очаква да бъде 2,7%, през 2016 г. - 2,5%, а през 2017 г. - 2,7%.

Според институцията безработицата в Обединеното кралство ще продължава да намалява, но с много по-бавен темп отколкото през последните две години. Заплатите също се очаква да растат по-бавно.

Стенограмата от предишното заседание на Английската централна банка показва, че за повечето членове на комисията основните фактори, определящи инфлацията, не са достатъчно стабилни, за да оправдаят увеличение на лихвените проценти. Според институцията ръстът на потребителските цени вероятно ще остане под 1% за по-дълъг период от време, отколкото се смяташе по-рано.

Освен това стенограмата от срещата през ноември показва, че мненията за перспективите пред икономическата активност и инфлацията се различават значително при отделните членове на комисията. Те отдават различна степен на важност на отделните рискове, произтичащи от проблемите в развиващите се пазари и потенциалното им влияние върху ръста на вътрешното търсене.

Реториката на днешния доклад за инфлацията, както и тонът в стенограмата от предишната среща подсказват, че Английската централна банка е по-скоро предпазлива в прогнозите си, коментира WBPonline.

Лирата поевтиня със 0,7% спрямо долара до 1,52 долара за една лира, посочва BBC.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт  http://financeforum.investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още