IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на еврозоната нараства с 0,3% през третото тримесечие

На годишна база Евростат отчита нарастване на икономиката от 1,6% в еврозоната и 1,9% в целия ЕС

13:12 | 13.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брутният вътрешен продукт (БВП) в еворозоната нараства с 0,3% през третото тримесечие в сравнение с предходното, сочат сезонно изгладени данни на Евростат. В целия ЕС ръстът на икономиката е 0,4%.

През второто тримесечие на 2015 г. БВП записа ръст от 0,4% и във валутния съюз, и в целия ЕС.

В сравнение с третото тримесечие на 2014 г. сезонно изгладените данни показват ръст на БВП от 1,6% в еврозоната и 1,9% в целия ЕС. За периода април – юни стойностите бяха съответно 1,5% и 1,9% повишение.

Ръстът на икономиката в България е 0,7% в сравнение с предното тримесечие и 2,9% спрямо периода юли – септември 2014 г. И по двата показателя се наблюдава ускоряване на ръста на БВП.

Свиване на икономиката спрямо предното тримесечие се наблюдава в Естония, Гърция и Финландия. Спрямо същия период на 2014 г. понижение има в Гърция и Финландия.

Британският бизнес всекидневник Financial Times коментира, че динамиката в Гърция не е толкова негативна, колкото се очакваше. Изданието припомня, че именно през третото тримесечие потребителите и бизнесът трябваше да се справят с изключително трудната ситуация в страната, след като бяха въведени капиталовите контроли.

Гръцката икономика се свива с 0,5% в сравнение с предното тримесечие и това е по-добър резултат от очакваното понижение от 1%, което икономистите прогнозираха.

На годишна база гръцката икономика се свива с 0,1% - резултат, който също надминава очакванията за спад от 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още