IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната с лек ръст

България е сред страните с най-голяма годишна отрицателна инфлация в ЕС

14:19 | 16.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е сред страните с най-голяма годишна отрицателна инфлация -1,2 процента в ЕС през октомври, сочат публикуваните днес данни на европейската статистическа служба Евростат. Пред страната ни са само Кипър (-1,8 на сто) и Румъния (-1,4 на сто).

Най-високо равнище на годишна инфлация е било отчетено в Малта (1,6 процента), Белгия (1,2 процента) и Швеция (0,9 процента).

Общо инфлацията в ЕС на годишна основа за октомври е била нулева спрямо -0,1 на сто през септември. Показателят за еврозоната миналия месец е бил 0,1 на сто спрямо -0,1 процента през септември.



През октомври миналата година годишната инфлация в ЕС е била 0,5 процента, а в еврозоната е била 0,4 на сто.

Първоначалната оценка за инфлацията в еврозоната през октомври бе за нулево равнище.

Днешното преразглеждане към повишение на равнището на инфлация в единния европейски валутен съюз става на фона на по-високата инфлация при храните и по-малкото поевтиняване на енергоносителите, отколкото първоначално бе изчислено, отбелязва AFP.

Ценовото развитие се натоварва от продължаващия спад на цените на енергийните суровини. Основната инфлация – хармонизираният и сезонно неизгладен индекс на потребителските цени, в който не се включват цените на алкохола, цигарите, храната и енергията, се повиши с 1,1% на годишна база.

Инфлацията все още е доста под целевото равнище от 2 процента, определено от Европейската централна банка (ЕЦБ). По тази причина се очаква институцията да обяви през декември допълнителни мерки за стимулиране на икономиката.

Анализатори посочват, че атентатите в Париж могат да се отразят на инфлацията, ако засегнат в близко бъдеще икономическата активност в еврозоната.  Експертите считат за много възможно разширяването на обявената през март програма за изкупуване на облигации и ново евентуално понижаване на лихвите. 

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27-и ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още