IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в услугите във Великобритания нараства с най-бърз темп от 4 месеца

Неочакваното повишение компенсира слабите резултати в PMI индексите за производството и строителството

14:31 | 03.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в британския сектор на услугите нараства през ноември с най-бързия си темп от четири месеца, сочи индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Markit.

Стойността му нараства от 54,9 пункта през октомври до 55,9 пункта този месец. Неочакваното повишение компенсира слабите резултати в PMI индексите за производството и строителството, публикувани по-рано тази седмица. Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия в сектора, а под 50 – за свиване.

Общият индекс, който обединява трите подизмерителя, остава стабилен на ниво 55,7 пункта, което е най-високото ниво от юли насам, посочва BBC. 

“Повишението в сектора на услугите, което е добре дошло, помага за противодействие на забавения ръст в производството и строителството през ноември и това предполага, че Великобритания ще се радва на сценарий със стабилен икономически растеж и ниска инфлация”, казва главният пазарен икономист в Markit Крис Уилямсън.

„Темпът на създаване на работни места остава стабилен и издръжлив през ноември въпреки трудностите да се намери качествена работна ръка“, допълва той. „Засега падащите разходи за енергията компенсират ръста на заплатите и не позволяват на инфлацията да се повиши. Потенциалното увеличение на възнагражданията обаче поставя под въпрос това докога инфлацията, а оттук и лихвените проценти ще останат ниски“, казва още Уилямсън.

Въз основа на данните от проучванията на Markit той прогнозира, че британската икономика ще нарасне с 0,6% през четвъртото тримесечие на годината. През периода юли-септември БВП на Обединеното кралство отчете повишение от 0,5%.

Междувременно бяха публикувани данните за активността в сектора на услугите в Китай на Markit и Caixin. PMI индексът пада до 51,2 пункта през ноември, като предния месец беше отчетена най-високата стойност за последните три месеца (52 пункта).

FXStreet подчертава, че данните на Markit/Caixin се различават доста от тези на властите в Пекин. Правителството публикува своя индекс в сряда и той бележи ръст от 53,1 пункта през октомви до 53,6 пункта през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още