IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ се свива пети пореден месец

Износът към САЩ намалява с 5,3% на годишна база, а към Европейския съюз – с 9%

10:54 | 08.12.15 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският износ се свива пети пореден месец, а спадът във вноса е умерен, съобщава Bloomberg. Износът, деноминиран в долари, се свива с 6,8% на годишна база през ноември, а очакванията на анализатори бяха за 5% спад. През октомври понижението възлизаше на 6,9%.

Вносът се свива 13-ти пореден месец с 8,7% на годишна база. През октомври свиването беше 18,8%, като търговският излишък стана 54,1 милиарда долара. 

Слабата търговия, както и забавената активност в строителството на жилищни сгради може да накарат властите в Пекин да продължават да стимулират икономиката дори и след шесткратно понижаване на лихвените проценти, коментира Bloomberg.

Свиването във вноса натежава и на други икономики, където личното потребление все още не е нараснало толкова, че да компенсира спада в индустриите.

Износът към САЩ намалява с 5,3% на годишна база, а към Европейския съюз – с 9%.

„Глобалното търсене остава слабо, а китайският производствен сектор страда от сравнително скъпата валута“, казва Луис Куис, ръководител на звеното за Азия в Oxford Economics в Хонконг. „Големите спадове в много валути спрямо долара, включително на еврото и на йената, влошиха конкурентната позиция на китайското производство“, допълва той.

Bloomberg прогнозира, че китайският износ ще се свие с 2% тази година, което би било първото годишно понижение от 2009 г. насам.

В сряда се очаква да бъдат публикувани данни за инфлацията и прогнозите сочат, че потребителските цени нарастват с двойно по-бързо от темпа, заложен от централната банка. При производствените цени се очаква спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 8 години
Африка ? Според мен това е невъзможно . Най хубавото което може да се случи на Африка е Европа отново да я колонизира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 8 години
А не може ли просто растежа на Китай до момента да е един голям балон с въздух ? Балон създаден с парите и технологиите на запада ? Сега този балон просто започва да изпуска . Дали ще успее да се преструкторира ? Аз по скоро съм скептичен да успеят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
Така е! Потреблението ще движи китайската икономика занапред. Прекалено се раздува опасността от рецесия. По-скоро тя може да е факт отново в Япония, ЕС и САЩ, отколкото в Китай. Иначе аз лично виждам Африка като бъдещата "фабрика на света"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Рецесия в тъй наречения развит свят! Случващото се в Китай, е нищо друго освен БАРОМЕТЪР!На мен Китай не ми е интересен от гледна точка на растеж там, през погледа на инвестиция в страната, но ми е много интересен от гледна точка на показател за случващото се в глобалната икономика и потреблението при тъй наречение Запад!Въпросът е, дали случващото се в Китай е следствие от преструкутиране на икономиката там или е следствие от глобалното забавяне? Опитай се да си отговориш на този въпрос! Иначе китайците няма защо да ги мислим, въпросът е ние как ще се оправяме! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
mrynmryn
преди 8 години
Но и имат много ограничения, откъм ресурси, ограничения от правителството, проблеми откъм екологията, преди няколко дни Пекин беше обгазен до последно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 8 години
Според мен са много далеч от рецесията. Вероятно в следващите две-три петилетки ще растат с по 5-7 % годишно, но не база на износа, както беше последните 10-15 години, а на база на повишаване на вътрешното потребление и развиване на вътрешния пазар. Китай продължава да бъде огромна строителна площадка, строят се сгради, мостове, пътища, летища, ж.п. линии, магистрали, язовири, ВЕЦ-ове, какво ли не...Върви план за урбанизиране на населението, като няколко стотици милиона души трябва да получат нов дом и комуникации в градовете.Отделно страната повишава много военния си потенциал, космическите технологии.Всички тези процеси и сектори ще генерират голям и стабилен ръст на икономиката им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Голямата рецесия наближава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Голямата рецесия наближава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още