IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на китайската индустрия с шести пореден месец спад през ноември

Миннодобивният сектор продължава да е най-изоставащият заради срива на цените на суровините

10:35 | 27.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Печалбата на китайските индустриални компании през ноември се е понижила с 1,4% спрямо миналата година, отбелязвайки шести пореден месец на спад, съобщава Ройтерс, базирайки се на данни, представени от статистическата служба в неделя.

Печалбата на индустрията, която обхваща големи предприятия с годишни приходи от над 20 млн. юана (3,09 млн. долара) от основната дейност, е намаляла с 1,9% през първите 11 месеца на годината спрямо същия период на 2014 г., съобщи националната статистическа служба в сайта си.

Печалбата на индустриалните компании за ноември обаче все пак отбелязва известно подобрение спрямо предишния месец. През октомври тя е намаляла с 4,6% на годишна база. Според статистическата служба възвращаемостта от инвестициите за индустриалните компании през ноември се е повишила спрямо миналата година с 9,25 млрд. юана (1,43 млрд. долара).

Скокът на печалбата за ноември в производството на автомобили и енергийния сектор, съответно с 35% и 51% на годишна база, е подпомогнал ограничаването на спада като цяло, коментира статистическия орган.

Миннодобивният сектор продължава да е най-изоставащият, като печалбата му се е понижила с 56,5% през първите 11 месеца на годината спрямо същия период на миналата година, показват още данните. Производителят на алуминий China Hongqiao Group заяви в началото на декември, че ще намали годишния си капацитет с 250 000 тона незабавно, за да ограничи доставките.

Осем китайски производители на никел, включително държавната Jinchuan Group, съобщиха пък, че ще намалят производството си с 15 000 тона метал през декември и ще редуцират продукцията през следващата година с поне 20% спрямо тази година, опитвайки се да вдигнат цените от най-лошия им спад от над десетилетие.

Индексът на цените на производител (PPI) се е свил с 5,9% през ноември спрямо миналата година, показват последните данни. PPI е на отрицателна територия от почти четири години, показвайки слабо вътрешно търсене и свръхкапацитет.

Миналата седмица лидерите на Китай очертаха основните икономически цели за следващата година, след като се събраха на годишната си икономическа конференция. Те заявиха, че правителството ще прокара „реформа в областта на предлагането“, за да подкрепи генерирането на нови двигатели на растеж във втората най-голяма икономика в света, докато в същото време се борят със свръхкапацитета на заводите и излишъка на имоти.

Китайските компании се борят с високи нива на дълга и все повече фирми изпитват затруднения с навременното изплащане на облигации тази година. Тежката промишленост, строителството и миннодобивният сектор остават под сериозен натиск заради забавящото се търсене и понижаващите се цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още