IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка инжектира 30 млрд. юана във финансовата система

Стъпката идва след края на годишната икономическа конференция на лидерите на страната

10:30 | 22.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайската централна банка вля нови парични средства във финансовата система на страната чрез краткосрочен механизъм за кредитиране. Стъпката идва, след като в края на годишната икономическа конференция на лидерите на страната правителството подсказа, че има вероятност да се увеличат стимулите, съобщава Bloomberg.

Централната банка проведе търг на 7-дневни договори за обратно репо на стойност 30 млрд. юана (4,7 млрд. долара) и с доходност 2,25% на отворения пазар във вторник. Ходът допълва 10-те млрд. юана от миналата седмица.

Паричната политика трябва да бъде "по-гъвкава", а фискалната политика - "по-убедителна", докато лидерите създават „подходящи парични условия за структурни реформи“, се твърди в изявленията, публикувани в края на правителствената конференция, на която се определя централната икономическа политика на страната. Твърди се, че централната банка на Китай наскоро е анкетирала банки за възможността и потенциалното въздействие от намаляване на нивата на основните депозитни и кредитни лихвени проценти.

„Устойчивият натиск надолу върху икономическата дейност и продължителният дефлационен натиск в индустриалния сектор са изместили фокуса на дебата към повече облекчаване и вероятно ще накара банката да облекчи още паричната политика“, казва икономист от UBS AG, включително Уанг Тао, в свой коментар. „Очакваме пазарът на облигации да продължи да се представя добре и да се разширява“.

Държавните ценни книжа с матуритет октомври 2025 г. са в подем за шести пореден ден, като доходността им намалява с 4 базисни пункта до 2,85% сутринта в Шанхай, сочат данни на National Interbank Funding Center. Това е най-ниското ниво на основните 10-годишни облигации от януари 2009 г. насам.

Годишната икономическа конференция увеличи интереса към държавните облигации, допринасяйки за ралито, казват анализатори от Guosen Securities Co. в свой коментар във вторник. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа ще спадне до 2,5% през следващата година, тъй като икономическият растеж на Китай се забавя, казват те.

Цената на едногодишните лихвени суапове, фиксираното плащане за получаване на плаващия 7-дневен репо лихвен процент, е стабилен на ниво от 2,31%. Седемдневният репо лихвен процент се понижи с 5 базисни пункта до 2,27%, сочи среднопретеглената стойност на National Interbank Funding Center. UBS предвижда спад до 1,8% през 2016 г. и казва, че очаква централната банка да понижи основните си лихвени проценти два пъти в началото на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още