fallback

ЕЦБ е готова да отвори още повече шлюза с пари

Централната банка има готовност да увеличи кредитирането за финансовата система

14:03 | 24.06.16 г. 7
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) „следи внимателно финансовите пазари" след вота за излизане на Великобритания от Европейския съюз и има готовност да осигури допълнителен кредит на финансовите институции, ако имат нужда.

Банката съобщи също, че поддържа тясна връзка с други централни банки.

Базираната във Франкфурт институция засега не обяви нови мерки.

„ЕЦБ е подготвена за извънредни ситуации и е в близък контакт с банките, които контролира, и смята, че банковата система на еврозоната е устойчива по отношение на капитала и ликвидността“, се казва още в изявлението.

Английската централна банка вече обяви, че ще предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира финансовата стабилност на Великобритания в резултат на вота на референдума.

Гуверньорът на АЦБ Марк Карни заяви, че банката „няма да се поколебае“ да стабилизира пазарите. По думите му банката е готова да осигури допълнително над 250 млрд. паунда за банките.

Междувременно Швейцарската национална банка информира, че се е намесила на валутните пазари, за да ограничи поскъпването на франка след вота във Великобритания. В кратко изявление швейцарската банка обяснява интервенцията си с необходимостта от стабилизиране на ситуацията и допълва, че ще остане активна на този пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
fallback